MODEL TERRITORIAL
Política 30/05/2012

Madrid nega la supressió forçosa de municipis

El govern espanyol rebaixa el to de la reordenació del mapa municipal i assegura que no s'eliminaran municipis a dit. Madrid garanteix diàleg a la vicepresidenta Joana Ortega per no trepitjar competències.

Joan Rusiñol
2 min
La número 2 del Govern, Joana Ortega, durant la compareixença de premsa ahir a Madrid.

MADRID.Conscients que el sentiment de pertinença a un poble o ciutat és una qüestió delicada, sovint a flor de pell, la vicepresidenta de la Generalitat va reclamar al ministre d'Hisenda que actuï amb peus de plom. I, sobretot, que sigui curós per "respectar" les competències pròpies de Catalunya a l'hora de regular el mapa de municipis del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta va ser positiva. "En cap cas es preveu una supressió forçosa de municipis", va subratllar Ortega després de dues hores llargues de reunió a Madrid. De fet, l'equip de Cristóbal Montoro va esgrimir l'argument del temps per justificar que, finalment, el ministre no comparegués davant la premsa tal com havia anunciat. Segons la Generalitat, el pla que està preparant Hisenda passa per una "racionalització" del nombre d'ajuntaments, que posa l'accent a mancomunar al màxim la gestió per estalviar diners. La coincidència en les grans línies que defensen els dos executius són evidents. Uns i altres defensen la necessitat de suprimir alguns ens intermedis. Fa unes setmanes el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va apostar per reduir les àrees metroplitanes. L'únic xoc a l'horitzó, que ahir no es va abordar, és el paper de les diputacions a Catalunya. El PP les vol reforçar i l'Estatut preveu les vegueries.

Tot i que s'opti per no fer una supressió a dit, que podria desencadenar forts litigis territorials, fonts del ministeri admeten que la nova llei tindrà criteris prou clars per propiciar les fusions. D'entrada, avisen que els més de 2.000 municipis espanyols que han suspès el pla econòmico-financer per acollir-se al pagament de proveïdors i els que no han presentat els seus comptes són ferms candidats a replantejar-se el seu futur. En el cas català són 30 municipis, als quals la Generalitat ja està ajudant a refer el pla. Ahir Montoro va autoritzar una "repesca" per evitar que es quedin fora.

Retallar als funcionaris

En l'entrevista Ortega va traslladar al ministre un dels principals retrets que l'administració catalana fa a Mariano Rajoy: que les mesures d'estalvi que afecten els funcionaris estan "centrifugades" cap a les comunitats autònomes. Per la Generalitat, aquest esforç, que sovint ha trobat una forta contestació social, hauria de ser "compartit". Fonts del Govern van admetre la seva preocupació pel poc convenciment del ministre a l'hora de garantir que hi haurà mesures d'austeritat a la funció pública de l'Estat als pressupostos de l'any que ve.

Ortega va aprofitar també per llançar dos avisos més: que a l'hora de passar el ribot a les duplicitats no només poden rebre les comunitats, i que Madrid ha d'accelerar el nomenament dels seus representants a les comissions bilaterals per poder reactivar-les. Dies enrere Josep Antoni Duran i Lleida ja va abordar aquesta qüestió amb Soraya Sáenz de Santamaría.

stats