Política 16/12/2015

Manifest d'històrics de l'esquerra independentista per a un acord "superant posicions sectàries"

Adverteixen de la necessitat de "respectar la representació electoral". No citen explícitament la investidura, però sí que demanen "esforços" per evitar unes eleccions al març que dinamitarien el procés

Marc Colomer
2 min
Mas, Junqueras i Baños, en una imatge recent al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaToc d'alerta d'històrics de l'esquerra independentista davant la situació "gairebé de bloqueig", especialment al voltant de la investidura del nou president, en què es va situar l'independentisme polític després del 27 de setembre. Una vintena de militants de l'independentisme de primera hora pròxims a la CUP han fet públic aquest dimecres via 'Llibertat.cat' un manifest -que l'ARA ja va avançar que s'estava cuinant- en què insten tant els cupaires com Junts pel Sí a segellar al més aviat possible un acord "respectant la representació electoral" a cop d'"esforços" a partir de "superar posicions excessivament sectàries" en la mesa de negociació per evitar una nova convocatòria electoral al març que, diuen, "més enllà de visions electoralistes curtes de vista, suposen tornar-se a situar en la lògica autonomista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè a criteri de la vintena de signants del manifest, forçar la convocatòria de noves eleccions en cas que Junts pel Sí i la CUP no es posessin d'acord significaria tant com "oferir en safata l'excusa a aquells que no tenen cap interès en un procés cap a la independència, sense voluntat negociadora i que senzillament estan esperant tan sols poder continuar com fins ara, administrar les autonomies i encetar un enèsim viatge cap a les terceres vies mortes", en una referència velada als sectors de l'òrbita de CDC partidaris de forçar noves eleccions davant una aritmètica parlamentària que no veuen viable. No fan cap referència explícita a l'escull de la investidura, però del text se'n desprèn una crida a acceptar la investidura del candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, sobretot quan es refereixen al "respecte a la representació electoral".

El document, en què els signants -entre ells Joan Rocamora, Aleix Renyé, Pep Musté, Carles Benítez, Teresa Mas o Carles Sastre- es defineixen com a "represaliats en diferents etapes de la lluita independentista", apareix paradoxalment quan les negociacions recuperen l'optimisme. Coincideix també amb la commemoració del 30 aniversari de la mort del militant de Terra Lliure Quim Sánchez en esclatar-li un artefacte que manipulava.

stats