ESPIONATGE
Política 08/08/2014

Manos Limpias: “Tenim talps a l’ANC i als partits”

El sindicat d’ultradreta es vanta de tenir confidents “voluntaris” per marcar de prop el procés sobiranista

Sara González
4 min
El president de Manos Limpias, Miguel Bernad, defensa que cal il·legalitzar l’ANC i Òmnium, on diu que té infiltrats que l’informen de primera mà.

BarcelonaLa multitudinària manifestació de la Diada del 2012 a Barcelona va ser l’espurna que va encendre de sobte el neguit dels estaments polítics i socials antisobiranistes. L’independentisme, considerat fins aleshores com una opció marginal, es feia sentir al carrer amb una demostració de força sense precedents. “L’Onze de Setembre ens va agafar desprevinguts a tots, fins i tot als serveis d’intel·ligència”, va reconèixer un mes després de la manifestació el general Manuel Fernández-Monzón de Altolaguirre, que es va queixar d’una suposada negligència del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) davant el conflicte territorial desencadenat arran de la sentència de l’Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al marge dels moviments subterranis que pugui fer l’Estat, hi ha un actor que en els últims temps ha aconseguit guanyar protagonisme com a ariet del sobiranisme. Es tracta de Manos Limpias, un suposat sindicat de tendència ultradretana creat el 1995 i que exerceix d’acusació en casos judicials tan importants com Nóos, Gürtel, Blesa i ara també en l’afer Pujol. Manos Limpias va demanar a finals de març la il·legalització de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), a qui acusa d’un delicte de proposició a la sedició i de malversació de fons públics. El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, assegura que tots els processos que emprèn l’entitat es fan amb coneixement de causa. I és que, segons ha admès el mateix Bernad a l’ARA, el sindicat disposa d’informadors infiltrats en els principals partits i entitats civils catalanes relacionades amb el procés. “Tenim talps dins de tots els partits polítics, a l’ANC, Òmnium Cultural, la Fundació Nous Catalans i en formacions com Reagrupament”, confessa.

Infiltrats actius a les entitats

El secretari general de Manos Limpias detalla que es tracta d’informadors “voluntaris” que passen desapercebuts perquè són socis o militants de les entitats o partits i hi participen activament com qualsevol altre ciutadà. S’encarreguen d’“informar el sindicat puntualment dels moviments” de les organitzacions de les quals formen part, entre altres coses, perquè són persones “coneixedores de totes les deliberacions” i decisions que es prenen. Són, segons assegura, socis o militants amb accés directe o pròxim als membres del nucli que pren les decisions.

En el cas de l’ANC, per exemple, Bernad assegura que tenen “tres o quatre persones” que s’encarreguen de facilitar informació a Manos Limpias sobre les decisions internes que es prenen i les accions que pretenen dur a terme. És gent que suposadament forma part dels més de 30.000 afiliats de l’ANC i que no està necessàriament vinculada a cap partit. N’hi ha a l’ANC, però també, diu Bernad, en “altres organitzacions” que també empenyen el procés sobiranista.

A tres mesos de la consulta prevista per al 9 de novembre, Bernad creu que, encara que el Tribunal Constitucional arribi a prohibir la convocatòria a instàncies del govern de Mariano Rajoy, finalment aquell dia es trauran “urnes al carrer” per desafiar el veto estatal.

La retòrica que fa servir Bernad en les declaracions a l’ARA no es mou en l’ambigüitat: el seu objectiu és abatre el procés del dret a decidir. El secretari general de Manos Limpias adverteix que no donarà treva fins a aconseguir “dissoldre o expulsar del sistema constitucional” qualsevol partit o entitat que impulsi un procés que, als seus ulls, és “il·legal”. Alerta, a més, que dins de l’ANC hi ha “antics membres de Terra Lliure” i que ja ha advertit Rajoy que cal actuar “abans que aquesta deriva acabi en un enfrontament violent al carrer”, que diu que es podria manifestar precisament el 9-N. El sindicat actuarà, doncs, contra les entitats que estan causant “una greu lesió de la imatge d’Espanya i que estan fomentant una fractura dels ciutadans”, però també pensa recórrer la llei catalana de consultes, un cop sigui aprovada pel Parlament al setembre, i tornarà a impulsar una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per presumptes delictes de “prevaricació i malversació de cabals públics”.

Més a curt termini, però, Manos Limpias presentarà dimarts que ve la querella contra Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, i deixa oberta la possibilitat d’ampliar-la a altres membres de la família si després de declarar veuen connexió amb l’entramat societari en el qual podrien estar implicats alguns dels fills. “Tenim molta informació que estem processant i que creiem que és verídica”, avisa.

Els moviments del CNI

Bernad insisteix que no es quedarà de braços plegats i espera que el govern espanyol faci el mateix, sobretot perquè “els serveis d’intel·ligència espanyols tenen informació molt puntual” de tot plegat. En dos anys, el CNI hauria fet, doncs, moviments. El 2012 fonts nacionalistes deien que tenien “constància” que un bon nombre d’agents que complien missió al País Basc, un cop ETA va anunciar la fi de la lluita armada, havien estat reubicats a Catalunya per seguir de ben a prop el procés. D’aquí ve, doncs, que els Mossos d’Esquadra hagin reforçat un grup de contraespionatge per blindar Artur Mas, com informava aquesta setmana la Cadena SER. Un detall més que il·lustra la pressió soterrada sobre els actors del procés.

Miguel Bernad, d’antiga mà dreta de Blas Piñar a polèmic lletrat

Miguel Bernad encara era funcionari de l’Ajuntament de Madrid quan l’any 1995 va fundar Manos Limpias, teòricament un sindicat de funcionaris, tot i que la resta de centrals sindicals neguen que es dediqui a la representació dels treballadors públics. De fet, Manos Limpias s’ha caracteritzat en els últims anys per ser una mena de fàbrica de querelles, per irrompre en els casos que li poden donar protagonisme: contra el PSOE pel cas dels ERO d’Andalusia, contra el PP pels papers de Bárcenas, contra l’entorn reial pel cas Nóos i ara, molt especialment, contra actors de primera fila del procés sobiranista a Catalunya, com Artur Mas i l’Assemblea Nacional Catalana. Oficialment, Bernad assegura que el seu suposat sindicat no obeeix a cap ideologia concreta, tot i que el seu passat no l’ajuda a desempallegar-se de l’etiqueta ultra: el polèmic lletrat, de la mà de l’històric dirigent d’extrema dreta Blas Piñar, va ser secretari general del Frente Nacional a finals dels anys vuitanta. No és l’únic indici del seu biaix ideològic. Manos Limpias va denunciar el jutge Baltasar Garzón per haver investigat els crims del franquisme. I fins i tot va arribar a denunciar davant el Defensor del Menor la sèrie infantil dels Lunnis per haver inclòs un casament entre dos ninots del mateix sexe.

stats