Política 25/09/2018

Manuel Valls: "Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona"

L’ex primer ministre francès marca distàncies amb Ciutadans, tot i tenir només el seu suport

Mireia Esteve
3 min
Manuel Valls, a l'acte en què s'ha presentat com a candidat a l'alcaldia de Barcelona al CCCB

BarcelonaManuel Valls va deixar aquest dimarts de desfullar la margarida i va fer oficial la seva voluntat de presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona. “Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona”, va anunciar en un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on també va assegurar que la setmana que ve deixaria tots els càrrecs que té a França. Vol presentar-se a les eleccions a través d’una “plataforma ciutadana” que sigui, també, “transversal”. De moment, però, només té el suport de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I sense treure’n pit, perquè Valls només va esmentar el partit taronja al final de la seva conferència. “No estic en contra dels partits, que són els que fan viure la democràcia [...]. Hi haurà partits que em donaran suport, com Ciutadans, però el meu desig és que siguin molts més”, va afirmar. De fet, encara caldrà veure com s’integrarà el partit taronja en aquesta plataforma. Valls no ho va concretar. Entre el públic la presència de representants de Cs va ser gairebé inexistent -només hi havia el diputat al Parlament Nacho Martín Blanco-, però les mostres de suport van arribar des de les xarxes socials. Primer va ser la presidenta del partit, Inés Arrimadas, qui va expressar el seu suport a Valls i va destacar “el pas endavant” per “girar full d’aquests anys de govern populista còmplice del separatisme”. Més tard va ser l’actual líder de Cs a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, qui també va desitjar-li “sort”. En canvi, no va obrir la boca cap dels dirigents del PP ni del PSC. Per ara, cap dels dos partits és partidari d’entrar en el projecte de l’ex primer ministre francès. El líder dels populars, Pablo Casado, per exemple, va assegurar dilluns que presentaran un candidat “potent” per a Barcelona.

Des que Valls va insinuar que es volia presentar a les eleccions municipals de l’any que ve, Ciutadans ha mostrat total predisposició perquè fos el seu candidat. Aquest dimarts, però, l’ex primer ministre francès va intentar marcar distàncies amb el partit d’Albert Rivera intentant demostrar que el seu projecte va més enllà que el del partit taronja. Així, es va definir com a “catalanista” i “d’esquerres”, dos adjectius que evita utilitzar qualsevol dirigent de Ciutadans. “Soc un home d’esquerres, vinc del socialisme francès amb principis i valors republicans”, va afirmar, després de fer un repàs dels seus orígens barcelonins i de la tradició “catalanista” de la seva família, amb referents com l’exconseller de Centristes de Catalunya-UCD Carles Sentís i l’exalcalde i expresident Pasqual Maragall.

“Superar les divisions”

En l’únic punt en què Valls no es va desmarcar ni una coma del discurs d’Inés Arrimadas va ser en com frenar l’independentisme. De fet, l’ex primer ministre francès, que va combinar el català i el castellà en l’acte, ja havia mostrat plena sintonia amb Ciutadans -i també amb el PSC i el PP- en les últimes manifestacions unionistes organitzades per Societat Civil Catalana. “Barcelona ha de ser un punt de trobada, un espai de convivència, l’inici de la solució per superar les divisions que es viuen a Catalunya”, va defensar l’exdirigent francès, que va censurar l’ús de l’espai públic per part de l’independentisme: “S’exclou els ciutadans que no s’hi senten representats”.

Ara bé, Valls va assegurar que no vol que el discurs contrari a l’independentisme centri el seu projecte per a Barcelona. De fet, va apel·lar a la seva experiència durant onze anys com a alcalde de la ciutat francesa d’Évry i també al temps que va ser ministre de l’Interior francès. Amb tot aquest llegat i la seva “relació íntima” amb Barcelona, Valls vol redirigir la ciutat i posar fi al mandat de l’alcaldessa Ada Colau. Amb poques concrecions, va prometre canviar el rumb en habitatge, turisme -que assegura que no és “cap enemic”- i medi ambient, a més de posar fi a la inseguretat: “No podem permetre que el nom de Barcelona s’associï a narcopisos o inseguretat”.

“Hem de rellançar Barcelona”, va concloure el ja candidat. Mentre que els seus companys a la llista són una incògnita -avui en donarà més detalls en roda de premsa-, els seus plans ja estan definits: “Visc aquí i dono classes a Esade. Passi el que passi em quedaré a Barcelona”. Com a alcalde? La resposta, d’aquí vuit mesos.

stats