Política 22/05/2019

Manuel Valls: "Soc el candidat del bilingüisme"

L'alcaldable de Ciutadans insisteix en considerar que Colau té una visió "provinciana" de Barcelona

A. Mascaró
2 min
Roda de premsa de Núria Amat, Manuel Valls i Ramón de España, aquest migdia en roda de premsa

BarcelonaL'alcaldable de Barcelona amb el suport de Ciutadans, Manuel Valls, s'ha reivindicat aquest dimecres com "el candidat del bilingüisme" en una roda de premsa en què ha presentat les propostes de la seva candidatura en matèria cultural. "Barcelona parla al món en català, però abans que res en castellà", ha assegurat Valls, que en el seu programa reivindica el bilingüisme com a "patrimoni cultural" i fa una aposta pel "bilingüisme institucional", tot i que avui no ha concretat a preguntes de la premsa en què es traduiria la proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A l'espai públic la gent parla català, castellà, i l'idioma no pot ser una trinxera més, un element de divisió", ha recalcat Valls, que ha fet la roda de premsa acompanyat de l'escriptora Núria Amat i el periodista Ramón de España. L'alcaldable ha apostat per uns "serveis públics bilingües" al "carrer i a l'administració" i ha parlat de "plans" que, al seu entendre, s'estarien desenvolupant "des de fa uns anys per imposar un idioma i un pensament" des del "nacionalisme més potent i més sectari i les ambigüitats de l'alcaldessa Ada Colau". "Hem d'apostar per aquesta ciutat oberta", ha recalcat. Valls ha tornat a carregar contra el que ell considera "provincianisme" de l'actual consistori.

Al seu torn, Ramón de España ha incidit en aquesta idea en considerar que "el nacionalisme és incompatible amb el cosmopolitisme". "Els governs de CiU donaven més importància a la llengua en què estava escrita una cançó que a la cançó en si", ha afirmat, i ha apel·lat a convertir Barcelona en una "capital europea, que va més enllà de ser la capital de Catalunya".

Situar la nova biblioteca provincial de Barcelona a Montjuïc

Valls ha presentat un paquet de mesures en matèria cultural, entre les quals destaca també situar la nova biblioteca provincial al palau número 2 de la Fira de Montjuïc. "La idea de fons és que aquesta nova instal·lació sigui una peça clau d'una política més general de reequilibri no solament cultural, sinó també urbanístic", ha assegurat. Així, Valls recorda que l'Ajuntament recuperarà la disponibilitat dels terrenys que ara ocupa la Fira de Barcelona el 2025, i per tant proposa situar-hi la biblioteca amb l'objectiu que doni servei a tota la ciutat i, per extensió, a l'àrea metropolitana.

L'alcaldable també ha apostat per convertir la ciutat en una "capital musical" que aculli esdeveniments com els Grammy Llatins. Valls ha recordat que Barcelona té grans equipaments com el Palau de la Música Catalana o el Liceu i que la tradició musical catalana "va de Serrat a Rosalía", per això creu que dur els Grammy a la ciutat potenciaria la relació amb l'Amèrica Llatina.

stats