Política 14/08/2015

Manuel Delgado: "Si fos d'esquerres, Romeva no aniria a la llista de Junts pel Sí"

L'antropòleg, que anirà a la llista de la CUP pel 27-S, no pot concebre que la candidatura faci president Artur Mas, ha dit a Catalunya Ràdio

Ara
3 min
L’antropòleg ocuparà un lloc simbòlic a la candidatura de l’esquerra independentista.

Barcelona"En Romeva si fos d'esquerres no aniria en aquesta llista", ha dit l'antropòleg Manuel Delgado en una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio. "Com en Lluís Llach", ha afegit. En canvi, Delgado no veu incompatible que Lluís Rabell es declari independentista i vagi a la llista de Catalunya Sí que es Pot, i ha deixat la porta oberta a una possible candidatura d'esquerres que pugui ser una alternativa a un govern d'Artur Mas sense abandonar el procés independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

27-S

Delgado veu dos escenaris possibles: "Que la llista de Junts pel Sí, la suposada llista unitària, que no ho és, guanyi la majoria absoluta o que no hi arribi i depengui per força de la CUP". "Llavors la situació seria molt diferent, no puc concebre que la CUP fes Mas president, em decebria", ha assegurat. I ha insistit: "Si d'una forma o altra la presidència de la Generalitat depèn d'alguna cosa més que dels vots de Junts pel Sí, estic segur que Mas no serà president". Fins i tot ha dit que "Mas i Rajoy són el mateix", perquè "és cert que Mas és més democràtic, però el model de societat que representen és el mateix".

Segons Delgado els vots de Catalunya Sí que es Pot no es poden comptar en el bloc del 'no', perquè són "sobiranistes", però davant la pregunta de si es poden comptar pel 'sí' a la independència ha contestat: "Jo què sé". "El que no puc concebre", ha afegit, "és que els seus vots vagin a parar al sac del PP i C's". "A la llista de Catalunya Sí que es Pot és clar que hi haurà independentistes", ha insistit.

Reacció estatal

Per arribar a la independència "el factor determinant i el més imprevisible" per aconseguir-ho, ha dit, "és la reacció de l'Estat, que té les inèrcies que té, jo ni tan sols veig tan clar que puguin aplicar l'article 155, a mi el que m'espanta és el 18 i que acabin aixecant la mà", ha assegurat. "No ha descartat possibles reaccions violentes. "El més perillós és el que no sap què fer, està claríssim que no acceptaran que Catalunya exerceixi el seu dret a decidir", ha insistit, i davant l'evidència de no poder aturar aquest procés "la reacció serà temible".

Militància

Sobre la seva participació a la candidatura de la CUP, Delgado ha explicat que el partit "va suggerir a un col·lectiu de militants comunistes si volíem estar presents a la seva llista, ho vam parlar, i van arribar a la conclusió que jo era la persona més adient". Ha afegit que no és militant d'EUiA ni ho ha sigut mai. "Jo era militant del que era el Partit dels Comunistes de Catalunya, que ara és Comunistes.cat", ha afirmat, i no pensa deixar de militar-hi. "No deixaré de militar al partit, no sóc un trànsfuga, no tinc res a veure amb el Romeva", ha deixat anar.

Barcelona en Comú

"Amb la gent que està ara mateix manant a Barcelona en Comú tinc una relació personal d'amistat que no penso defraudar mai", l'únic que els va recriminar al seu moment, diu, és que acceptessin a la llista "persones que havien dut a terme el mateix model que volen combatre". Però això va ser una qüestió puntual, una crítica "justificada", no per acceptar ICV, sinó persones que havien tingut responsabilitat de govern a Barcelona, "responsables de la destrucció, en certa manera, de la Barcelona popular".

Immigració

"Tot això que està passant és com l'esclavitud, el canvi és que ara els negres es paguen el viatge", ha assegurat Delgado arran del debat reobert amb el conflicte de Salou. "Tinc molta més confiança per al futur amb aquests negres de Salou que amb la majoria de votants de segons quins partits", ha explicat, perquè "diuen coses que podrien estar signades per la Plataforma per Catalunya però estan per la independència i pel procés". L'antropòleg preferiria que el futur depengués de la gent que arriba amb voluntat de fer un país de nou.

stats