Política 02/03/2016

De Maquiavel al Subcomandante Marcos: maremàgnum de referents al debat d'investidura

Pablo Iglesias ha estat el més prolífic en cites: ha anat del cinema a la música passant per Salvador Puig Antich, executat avui fa 42 anys pel franquisme

Ara
2 min
Si el 3 de maig no hi ha president, els comicis seran el 26 de juny.

MadridEl Congrés dels Diputats s'ha convertit durant la segona jornada del debat d'investidura en escenari de constants cites de personatges cèlebres. Sense distinció, s'han esmentat polítics, músics, cineastes, revolucionaris...

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més prolífic ha estat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha utilitzat referents tan dispars com Maquiavel –ha recomanat la lectura d''El príncep' a Albert Rivera, líder de Ciutadans–, el Subcomandante Marcos –líder de la revolució zapatista, a Chiapas (Mèxic), a qui no ha citat directament–, José Antonio Labordeta i Juan Genovés, autor del quadre davant del qual Rivera i Pedro Sánchez van signar el seu acord per a la investidura.

Iglesias també s'ha referit a Salvador Puig Antich, activista català executat fa exactament 42 anys per la dictadura franquista. Encara ha tingut temps de fer servir 'La taronja mecànica' de Stanley Kubrick per referir-se un cop més a Ciutadans i per afegir "Me gusta Malasaña, me gustas tú", ha citat parafrasejant una coneguda cançó de Manu Chao en referència a la voluntat de Sánchez de voler pactar a dreta i esquerra.

Rivera i Churchill

"Sóc optimista, com deia [Winston] Churchill, perquè el contrari no serviria de res", ha considerat el líder de Ciutadans, que no n'ha tingut prou i ha fet servir més frases de qui va ser primer ministre del Regne Unit en plena Segona Guerra Mundial. "El problema de la nostra època és que hi ha homes que no prefereixen ser útils, sinó importants. Que reflexionin aquells que es creuen molt importants, però que no estan sent útils als espanyols", ha apuntat Rivera, que també ha citat Adolfo Suárez, un dels seus referents polítics.

El president espanyol que va comandar la Transició també ha estat esmentat per Joan Tardà (ERC), que també s'ha referit a Josep Tarradellas –amb qui Suárez va negociar el retorn de la Generalitat– i a Nelson Mandela. Alberto Garzón, d'Esquerra Unida (IU), ha començat citant Antonio Gramsci, mentre que Joan Baldoví (Compromís) ha optat per Lluís Llach –ara diputat de Junts pel Sí– i Woody Allen.

stats