Política 14/06/2018

El Govern reobrirà les delegacions a l'exterior "en dues o tres setmanes"

També vol estrenar noves oficines en països de l'Amèrica Llatina i l'Àsia

Laia Forès
2 min
Ernest Maragall arriba a la delegació del Govern a Brussel·les

Brussel·lesEl conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha anunciat aquest dijous que "en dues o tres setmanes" el Govern reobrirà les principals delegacions a l’exterior que va tancar el govern espanyol amb l'article 155. Segons ha explicat Maragall, la prioritat del Govern és reobrir les delegacions de Londres, Roma, Berlín, Ginebra i els Estats Units. En aquest últim cas, la seu s'establirà a Washington i no a Nova York.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una segona fase, l'executiu de Quim Torra també reobrirà delegacions com les de París, Lisboa i Copenhaguen, però també es planteja obrir noves seus en països del Mediterrani, del Pròxim Orient, de l'Àsia i de l'Amèrica Llatina. “La conselleria d’Acció Exterior serà coherent amb el seu nom. És a dir, actuarà”, ha dit Maragall a Brussel·les, on ha visitat la delegació del Govern.

Davant les declaracions del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, sobre l'acció exterior de la Generalitat, el conseller considera que el paper del govern de Pedro Sánchez no hauria de ser el de "contrarestar" l'acció exterior del Govern, sinó el de "reforçar i col·laborar activament" amb els interessos de Catalunya. "Aquesta és l'obligació de l'Estat. No la de vigilar-nos o contrarestar-nos", ha subratllat.

Acostar-se a l'objectiu de la República

Maragall també ha mostrat la voluntat de desplegar les competències en matèria d'acció exterior fins on sigui possible. "La nostra relació [amb l'Estat] no és ni de dependència de ni de subordinació. Tenim unes competències i les desplegarem. Anirem tan lluny com sigui possible per acostar-nos a l’objectiu de la República". Maragall, però, ha deixat clar que ho faran des la "responsabilitat".

És la primera visita del conseller d'Exteriors a l'única representació de la Generalitat a l'estranger que el govern espanyol no va tancar amb l'article 155. Els treballadors de la delegació han rebut amb aplaudiments el conseller quan hi ha arribat aquest dijous al migdia.

Maragall s’ha reunit amb els treballadors de la delegació i també amb els exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret abans de comparèixer davant la premsa.

stats