Política 11/06/2019

Maragall aixeca el veto al PSC i proposa a Colau una reunió a tres amb Collboni

Els republicans volen que els socialistes quedin fora del govern municipal

Aleix Moldes
3 min
Ada Colau i Ernest Maragall aquest dilluns en un debat sobre habitatge

BarcelonaLa setmana passada Ernest Maragall exigia a Ada Colau que aturés qualsevol contacte amb el PSC si volia seguir negociant amb ERC. "No volem convertir-nos en figura decorativa", deia aleshores. Aquest dimarts, però, hi ha hagut un gir de 180 graus en l'estratègia negociadora: Esquerra proposa a Colau una reunió a tres amb el líder dels socialistes, Jaume Collboni. Tot i això, l'alcaldable republicà ha negat que vulgui incorporar el PSC al govern municipal. Si no fructifica l'acord amb els comuns, la intenció d'Esquerra és "aclarir" les posicions de totes les parts. El PSC no ha trigat en rebutjar l'oferiment, tal com ja va fer quan Maragall va plantejar una reunió a dos amb Collboni.

Aquest dimecres ja està prevista una reunió bilateral entre els equips negociadors d'ERC i BComú i, de moment, encara no és a l'agenda una altra que inclogui també el PSC. "Com a força més votada no ens podíem quedar contemplant l'horitzó a tres dies de la constitució de l'ajuntament", ha explicat Maragall per justificar el canvi de criteri del seu grup. Segons ell, la incorporació del PSC a les reunions permetrà evidenciar la gran distància entre els dos partits. "Fem la verificació de les raons per les quals estem tan lluny del PSC que es fa impossible qualsevol acord que els inclogui en un pacte de govern", ha assenyalat. Maragall ja es va voler reunir bilateralment amb Collboni, però el líder socialista s'hi va negar.

L'única opció que acceptessin compartir executiu amb els socialistes és que "signessin un compromís a favor de la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i d'un referèndum d'autodeterminació". Maragall ha participat aquest dimarts en la reunió de l'executiva d'Esquerra i ha sortit en roda de premsa acompanyat, entre d'altres, pel president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i per la portaveu, Marta Vilalta. De fet, aquest dilluns Maragall va ser a Madrid per reunir-se amb el president del partit, Oriol Junqueras, per tal de compartir amb ell l'estratègia que seguiran abans que el 15 de juny el ple de Barcelona decideixi.

Queden menys de quatre dies per saber qui serà el proper alcalde o alcaldessa de Barcelona i tornen a ser els comuns els que s'hauran de mullar. De moment, la decisió del ple de divendres passat és presentar la candidatura de Colau a l'alcaldia.

La proposta d'ERC a BComú

L'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, insisteix que presentarà candidatura a la investidura dissabte que ve i anuncia que negociarà amb els comuns fins a "l'últim minut", malgrat que fa una setmana va anunciar que no ho faria si abans Ada Colau no renunciava a un acord amb el PSC. Maragall ha presentat una proposta de govern dividida en sis àrees: presidència i relacions institucionals, cohesió social, règim intern, urbanisme i transició energètica, impuls i desenvolupament econòmic i educació i cultura.

En la proposta que s'ha fet arribar als comuns, el repartiment de les àrees entre els partits es faria al 50% (van aconseguir 10 regidors cadascun en les eleccions) i es reservaria a Colau un nou càrrec "de màxim rang" per sota de l'alcalde. Maragall ha assegurat que "en cap moment" s'ha posat sobre la taula repartir-se dos anys cadascun l'alcaldia i que els resultats electorals el legitimen a ell per ser l'alcalde de Barcelona durant els propers quatre anys.

El PSC, diu Maragall, no podria participar en un govern que fomenti "el progressisme i la llibertat". "Nosaltres no estem disposats a acceptar el vot a qualsevol preu de qualsevol força", ha apuntat en una crítica indirecta a Colau.

El 'no' dels socialistes

Els socialistes no han trigat en respondre a l'oferiment d'Ernest Maragall i han tornat a rebutjar reunir-se amb Esquerra abans que el proper 15 de juny s'esculli l'alcalde o alcaldessa de Barcelona. En una sèrie de quatre tuits, la número 2 del PSC, Laia Bonet, reitera que no votaran a favor de la investidura de Maragall i que les diferències entre els dos partits són evidents. Segons Bonet, la prioritat dels socialistes continua sent un acord a dos amb Barcelona en Comú, per al qual necessitarien els vots dissabte que ve de tres dels regidors del grup de Manuel Valls.

stats