Política 22/05/2019

Maragall obre la porta a ser alcalde encara que ERC no sigui la força més votada el 26-M

L'alcaldable republicà es manté disposat a un cara a cara amb Colau, que es preveu per a divendres

Aleix Moldes
3 min
WhatsApp Image 2019-05-22 at 12.17.40

BarcelonaL'alcalde de Barcelona sempre ha sortit de la força més votada a les eleccions municipals, però la potència dels grans partits fa temps que flaqueja i la distància entre les alternatives cada cop és més petita. Per això ara fa quatre anys una part de CiU va plantejar a Xavier Trias que intentés trobar un govern alternatiu per evitar que Ada Colau fos alcaldessa, tot i que era la que havia aconseguit més vots a les urnes. Segons les enquestes, sembla que el 26-M la distància entre la primera i la segona força serà similar a la d'ara fa quatre anys o fins i tot més petita. I, tenint en compte aquest context, aquest dimecres un dels dos alcaldables que opta a la victòria -l'altra torna a ser Colau- s'ha mostrat obert a ser alcalde encara que no sigui el més votat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que plantegem és que es respectin les regles de la llei electoral vigent i el sentit comú", ha assenyalat quan li han preguntat pel tema en roda de premsa des de la nau Bostik, al districte de Sant Andreu. Maragall ha garantit que no buscarà "artificis" per sumar la majoria que el faci alcalde, però ha afegit que està "obligat" a intentar que el seu sigui el projecte que governi la ciutat. "Espero que ho puguem fer com a primera força, però seran els ciutadans els que decidiran", ha indicat.

No ha passat mai a Barcelona, però hi ha molts altres municipis on l'alcalde o no representa el partit més votat a les eleccions -fins i tot governs autonòmics i, fins fa poques setmanes, el govern de l'Estat-. "A Montcada, per exemple, el primer partit no governa, sinó que està a l'oposició", ha recordat. A la localitat vallesana fa quatre anys va ser el PSC el vencedor a les urnes, però l'alcaldessa ha estat d'ICV-EUiA gràcies a un pacte entre diverses forces polítiques.

Al vespre, en canvi, Maragall intentava matisar les seves paraules i insistia que la seva "única expectativa" passava per guanyar diumenge que ve a les urnes. "No he vingut a pactar però tampoc a especular amb el resultat. Vinc a quedar primer", ha assenyalat des de la Model, on Esquerra ha organitzat el míting d'aquest dimecres a l'Eixample.

Un cara a cara per tancar la campanya

Maragall va començar la campanya reclamant insistentment un cara a cara amb l'alcaldessa Ada Colau, però no va obtenir resposta. Ara assegura que continua estant-hi interessat, malgrat que aquest dimecres no ha aclarit si hi acabarà participant. "Si hi estava disposat ara fa un mes, també ho estic ara. El problema és que jo tinc uns compromisos i una agenda", ha respost quan li han preguntat pel tema en una conferència organitzada per 'El Periódico', abans de desplaçar la campanya cap a la Sagrera.

Poc després, fonts republicanes i també dels comuns confirmaven que el cara a cara es farà divendres, l'últim de campanya. L'alcaldable republicà ha lamentat que Colau no hagi respost fins a l'última setmana i fonts del seu entorn ho atribueixen al tacticisme de l'alcaldessa un cop les enquestes la situen en segona posició.

Dimarts passat tots dos van ser al debat de TV3, acompanyats de la resta de caps de llista dels partits amb representació al consistori barceloní. Maragall en va sortir satisfet, entre altres coses pel canvi de to de la número 2 de JxCat, Elsa Artadi. "El canvi és obvi i evident. Potser han registrat que l'estratègia de la desqualificació no estava rendint com esperaven", ha opinat. Maragall ha insistit en oferir la mà a JxCat per coordinar una estratègia sobiranista conjunta.

Maragall obre la porta a ser alcalde encara que ERC no sigui la força més votada el 26-M

Compromís Besòs

Aquest dimarts Maragall ha compartit visita al Besòs amb altres candidats d'ERC de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Tots ells han assumit el Compromís Besòs per potenciar amb una estratègia comuna tota la llera del riu. Es comprometen a acordar un programa d'inversions i a dotar dels recursos suficients el consorci que en gestiona la desembocadura.

Assumeixen també el compromís de treballar per la cohesió social dels barris; connectar l'estació de la Sagrera amb el riu; impulsar un nou pla de transformació del barri de la Mina, i protegir el Parc Fluvial del Besòs fent que sigui declarat Zona Humida Protegida.

stats