03/01/2015

Marc Bertomeu: “El que altera el procés és l’impàs en què està, no Podem”

4 min
Marc Bertomeu: “El que altera el procés és l’impàs en què està, no Podem”

BarcelonaMarc Bertomeu és el nou líder de Podem a Barcelona. El secretari general de la formació a la capital catalana, de 23 anys, encapçalava la candidatura que havia rebut l’aval de Pablo Iglesias i el seu equip. Graduat en ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i amb un màster en comunicació política i social per la Blanquerna, treballa a mitja jornada -amb un contracte de pràctiques- en una empresa dedicada a la publicitat empresarial. Veí del barri de Vallcarca i bon aficionat al bàsquet, és fill de Jordi Bertomeu, director de l’Eurolliga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Líder de Podem a Barcelona amb només 23 anys. És un exemple de regeneració.

Pot sorprendre l’edat, però a totes les altres candidatures que es presentaven hi havia cares noves. És un exemple de regeneració democràtica, però no tant per les cares com per la mateixa metodologia que estem fent servir. No hi ha cap partit polític que en un espai tan curt de temps, un any de vida, hagi fet tants processos participatius com hem fet a Podem. Evidentment, respon a la lògica del fet de constituir-nos, però és una mostra de quina serà la pràctica del partit en el futur.

Ha rebut un suport del 59,27% dels vots. És un aval més que suficient?

La participació ha sigut baixa. Hem de fer un plantejament de com podem mobilitzar més la gent. Un suport d’un 60% és una bona base per continuar treballant, però estic segur que la resta de candidatures se sumaran a la feina que estem fent.

¿Entén les crítiques d’alguns simpatitzants de Podem que lamentaven l’aval de la direcció estatal a la candidatura d’Esclar que Podem?

Entenc que les crítiques sempre es basen en una part de raó. La campanya podria haver sigut millor, però tots n’estem aprenent.

Les eleccions del maig fixaran la força que pugui tenir Podem a les generals. Què n’espera?

Les municipals, en el cas que no s’avancin les eleccions a Catalunya, seran un tret de sortida per al cicle electoral que comencem, amb les generals en el punt de mira. Si els processos municipals demostren que aquestes candidatures basades en la confluències de diferents actors i espais poden ser bones per combatre els partits tradicionals i, a més, es fa bona feina als ajuntaments, serà la veritable revolució democràtica que estem propugnant des de fa un any.

¿Podem està preparat per si hi ha unes plebiscitàries a Catalunya?

Ara comencem el procés d’elecció autonòmic, com hem fet amb els òrgans municipals, però la feina ja ve de més enrere. Ja ens coneixem i sabem quines persones tenen capacitats per poder perfilar el consell ciutadà municipal. I en cas d’eleccions anticipades, tres quarts del mateix.

¿Podem és ambigu en la defensa del dret a decidir de Catalunya?

El que defensem és el dret a decidir de les persones i, per tant, també de la forma d’estat que volen els ciutadans. Ara bé, en el nostre full de ruta apostem per un procés constituent en què tots i totes parlem de tu a tu per decidir no només quina forma d’estat volem, sinó també molts altres elements fonamentals que acaben determinant com serà el futur estat, sigui independent o no. No som gens ambigus. Una altra cosa és que hi hagi certs actors als quals no els agradi el full de ruta.

¿I aquest full de ruta permetria votar o no a la independència?

No sóc qui per definir aquesta metodologia. Sigui amb la forma d’un referèndum o de diversos referèndums, el procés constituent no s’entendria que fos com el del 1978, en què una sèrie de forces polítiques van decidir als despatxos què era el millor per al conjunt de la població. El procés constituent que nosaltres plantegem dóna la veu al ciutadà i pot decidir sobre moltes qüestions, i una serà la territorial.

Oriol Junqueras creu que un govern espanyol de Podem també negaria la consulta.

El problema està a reduir les posicions de cadascú al que un desitja o vol. No sé si hi haurà una consulta com la que vol ERC, però evidentment que hi haurà consultes. Som radicalment democràtics i no només volem votar sobre el model d’estat. Hi ha moltes qüestions que determinen com serà aquest estat i quins serveis tindrà. I són qüestions que no s’han plantejat en el debat hegemònic que hi ha a Catalunya.

Sectors del sobiranisme veuen amb recel la irrupció de Podem. ¿Creu que Podem pot alterar el vigor del procés sobiranista?

El procés sobiranista no s’alterarà perquè pertany a la gent. El que està alterant el procés és l’impàs en què està, de tornar a la política de despatxos, al pacte partidista, a la vella política. El procés es va iniciar molt abans que els partits s’hi sumessin. Parteix de la societat civil, de les consultes del 2010. Nosaltres ni som ni deixarem de ser un obstacle per al procés. Som una eina per a la participació de la ciutadania.

¿Podem és l’última esperança dels federalistes?

Si la gent que participa decideix que hi ha una majoria social que aposta pel federalisme, així serà. Però tot això s’ha de decidir en el marc d’un procés constituent. Fins ara la veu de certs sectors del país no havia sigut escoltada. Tothom ha de parlar d’igual a igual, perquè els debats no es poden reduir a xerrades de despatxos o dinars en reservats.

stats