ENTREVISTA
Política 19/11/2015

Marc Guerrero: “Europa està a l’espera d’un Govern europeista i fort liderat per Mas”

Vicepresident del Partit Liberal Europeu Guerrero deixarà el càrrec en el congrés que se celebra des d'avui a Budapest

Oriol March
3 min
Marc Guerrero: “Europa està a l’espera d’un Govern europeista i fort liderat per Mas”

BarcelonaMarc Guerrero (Barcelona, 1972) és vicepresident del partit liberal europeu -ALDE per les seves sigles en anglès- des de fa sis anys. En el congrés que se celebra des d’avui a Budapest, aquest membre de l’ala més liberal de CDC deixa el càrrec. No descarta, en un futur, presentar candidatura per liderar l’ALDE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin balanç fa dels anys que ha sigut vicepresident del partit?

Molt positiu. En destacaria tres aspectes: haver posat Catalunya a l’agenda europea, haver consolidat l’acceptació del dret a decidir -s’ha plasmat en resolucions i en intervencions de dirigents com Graham Watson o Hans van Baalen- i haver explicat als socis el procés.

No van aconseguir evitar, però, que Ciutadans entrés al grup dels liberals al Parlament Europeu.

Vam demanar que no hi entressin. Es va decidir fer créixer el grup. Guy Verhofstadt -candidat dels liberals a les europees del 2014- és belga i té una precaució: no vol que el discurs nacional li afecti l’agenda interna. Totes les famílies tenen una ovella negra, i Verhofstadt és la nostra.

¿El partit de Rivera formarà part de l’ALDE en un futur?

En el congrés no està sobre la taula. Espero que segueixi sent així.

¿A Budapest s’hi aprovarà alguna resolució de suport al resultat de les eleccions del 27-S?

Algunes resolucions fan referència al dret d’autodeterminació dels pobles. I estic convençut que la direcció encara serà més pròxima a les aspiracions de llibertat catalanes.

¿Europa ha entès el resultat dels comicis com una victòria de l’independentisme a pesar de no haver superat el 50% dels vots?

Ho han entès claríssimament. Jo sempre remarco que no hem d’esperar que Europa ens salvi, hem de construir un estat, actuar amb determinació, i aleshores ens reconeixeran les llibertats i la independència. CDC deia abans del 27-S que una victòria a les urnes faria que Europa es mogués, i no ha passat.

Hi ha molts dirigents europeus que estan desitjant reconèixer la independència de Catalunya.

¿Superar el 50% dels vots hauria permès forçar un referèndum promogut per la Unió Europea?

Ells saben que hi ha un mandat claríssim per tirar endavant la independència. Europa està a l’espera que es vegi un Govern fort i europeista liderat per Artur Mas. Però no serà president sense la CUP, molt crítica amb la UE.

El tema no és tant qui dóna suport a un Govern com que aquest executiu sigui fort i cohesionat.

¿És coherent que Mas, partidari de l’estat propi dins la UE, sigui reelegit gràcies a qui hi està en contra?

Si no afecta la capacitat d’actuació de l’executiu, crec que s’entén perfectament. La clau és l’agenda del Govern: ha de ser marcadament europeista, perquè necessitem aliats de primer nivell. Hem de fer servir tots els actius que tenim. Per què el president en funcions és irrenunciable per a vostès?

Sense ell, escapcem la majoria. Ningú pot negociar la independència internacionalment com ell.

No tothom ho creu: la CUP diu que el procés creix per l’esquerra.

El que interessa és un mandat tan ampli com sigui possible, del centredreta al centreesquerra. I també un Govern que tingui les idees clares i no espanti ningú. Europa valora positivament que es facin les coses bé. ¿La declaració de ruptura es pot incloure en aquestes coses ben fetes?

No és ni bo ni dolent. El que preocupa a Europa és un executiu que no tingui problemes a cada ple del Parlament, que tingui un suport parlamentari clar.

En tot cas, el resultat del 27-S es pot llegir com una demanda de gir social enmig del procés.

S’han de deixar les ideologies al marge, hi ha d’haver renúncies de totes les parts. Estic segur que tothom estarà a l’altura de les circumstàncies, Catalunya s’ho mereix. CDC ha virat massa a l’esquerra?

No és tant això, sinó com donem resposta als nous reptes. Hem de ser oberts, pragmàtics, flexibles. El que m’interessa és garantir els valors vinculats a la llibertat, la democràcia i els drets humans.

La marca està cremada? Quina és la millor manera de girar full?

Hem de fer un replantejament de tot, mirar al futur i no al passat per ser útils des d’un espai central. Ens convé un partit de tall liberal per tenir un país de referència de qualitat de vida al sud d’Europa.

stats