Política 07/10/2017

Concentracions a favor del diàleg a diferents ciutats de l'Estat

A Madrid la manifestació d'Hablemos ha coincidit amb una altra per la unitat d'Espanya

Albert Cadanet / Júlia Manresa / Dani Sánchez Ugart
2 min
Miquel Iceta a la concentració d'aquest migdia davant l'ajuntament de Barcelona.

Barcelona / MadridMilers de persones s'han reunit aquest migdia a la plaça de Sant Jaume per a la concentració impulsada a través de les xarxes per reclamar diàleg per desencallar la situació política que es viu a Catalunya. La majoria de participants hi han assistit vestits amb una camisa o samarreta blanca, tal com havia demanat l'organització. "Parlem! Hablemos!", diu la pancarta que subscriuen. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, hi ha participat i ha assegurat que "és el moment d'escoltar la gent que ens demana que resolguem el problema de forma acordada". "Avui som aquí més com a ciutadans que com a representants d'una formació política", ha insistit. També s'ha referit a la manifestació convocada aquest diumenge a Barcelona per Societat Civil Catalana: "El PSC no dona formalment suport a les expressions dels ciutadans però crida a tothom a fer sentir la seva veu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Versionant el càntic "Els carrers seran sempre nostres" que s'ha sentit en les concentracions per la democràcia de les últimes setmanes, els participants a la concentració pel diàleg a la plaça Sant Jaume de Barcelona s'han manifestat reclamant que "Els carrers són de tots". També s'hi han pogut sentir lemes com "Parlem", "Negociem" o "No a la divisió del poble català".

La plaça Sant Jaume aquest migdia.

A Madrid també s'han aplegat centenars de persones vestides de blanc i sense banderes per reclamar diàleg, a la plaça de la Cibeles, davant de l'Ajuntament. En els primers moments ha passat gent amb baneres espanyoles i la resta de manifestants han corejat "Sense banderes, sense banderes" per recordar-los l'esperit de la convocatòria. Després s'ha vist que eren manifestants que anaven cap a la plaça de Colón, on es feia una altra concentració de signe diferent, en defensa de la unitat d'Espanya. Algunes consignes que s'han sentit a la convocatòria d'Hablemos són "Les paraules són les nostres armes" i "Charlie, Mariano, a veure si parlem". Però també s'hi ha sentit "La veu del poble no és il·legal", en defensa del dret a decidir.

Finalment, les dues manifestacions –la que demana diàleg i la que defensa la unitat d'Espanya– s'han trobat al passeig de la Castellana, separades per furgons de policia. Mentre els uns cridaven "Menys odi i més conversa" els altres corejaven "Visca Espanya".

María José García Berral, de blanc, ha explicat a l'ARA que creu que aquesta situació és culpa del govern espanyol, que ha permès que hi hagi dues manifestacions simultànies. Creu que s'estan "sembrant" les emocions per dividir la població en busca de vots. Berral és nascuda a Barcelona, criada a Andalusia i ara viu a Madrid.

A Madrid, les dues concentracions s'han trobat al Paseo de la Castellana.

Prop de 500 persones s'han concentrat aquest migdia també a la plaça de l'Ajuntament de València. Amb vestits blancs i en silenci han reclamat diàleg i han destacat que no hi ha terminis que obliguin a decisions dràstiques. La convocatòria ha reunit ciutadans de perfils diferents, amb el comú denominador de l'aposta del diàleg. Tampoc s'hi podien veure banderes.

stats