Política 23/11/2013

Els sindicats catalans criden a la mobilització contra la reforma de les pensions i "els pressupostos antisocials"

Aquest diumenge hi ha manifestacions a Barcelona i Girona. Dissabte, milers de persones han protestat a Madrid

Ara / Efe
2 min
Milers de manifestants han recorregut els carrers de Madrid

MadridEls sindicats catalans han convocat per a aquest diumenge una manifestació unitària a Barcelona en protesta contra la reforma de les pensions impulsada pel govern espanyol i contra els pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, que consideren "antisocials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CCOO, UGT i USOC signen un manifest que denuncia el "desmantellament de l'estat del benestar" que segons ells estan provocant "les reformes, les retallades i les privatitzacions que fan els governs". Contra això, els sindicats exigeixen la retirada de la reforma de les pensions que, consideren "només vol afavorir els lobis financers" i també la retirada de la reforma laboral i la de l'administració local, que consideren que "afebleix la participació democràtica".

La principal manifestació se celebrarà diumenge a les 12 del migdia i arrencarà a la confluència entre l'avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia de Barcelona. A la mateixa hora, a Girona, la protesta arrencarà des de la plaça de la Independència fins a la plaça de Pompeu Fabra.

Mobilitzacions a Madrid

Aquest dissabte, diverses marees ciutadanes ja han confluït en una multitudinària manifestació a Madrid, convocada per la Cimera Social, en defensa dels serveis públics, les pensions i contra les polítiques de retallades. La marxa l'han encapçalat els treballadors de la neteja, professors, sanitaris i treballadors dels serveis socials, que han marxat darrere una pancarta en què es podia llegir: "Judici a la banca, salvem allò públic, salvem les pensions, salvem a les persones".

Després d'aquesta primera línia s'han situat els secretaris generals de CCOO, UGT i USO, Ignacio Fernández Toxo, Cándido Méndez i Julio Salazar, respectivament, sindicats que han organitzat la manifestació, en el marc de les mobilitzacions europees que ha convocat per avui la Confederació Europea de Sindicats (CES). Durant la marxa, que ha recorregut Madrid fins a la Puerta de Alcalá, han cridat "la nostra democràcia és una fal·làcia", "reforma laboral, violència legal" i "Sí , es pot".

Preocupació davant la UE

A la manifestació, convocada per la Cimera Social, que integren els sindicats i les plataformes professionals i socials, s'hi han sumat dirigents del PSOE com la portaveu del grup parlamentari socialista, Soraya Rodríguez, i el coordinador federal d'IU, Cayo Lara. Abans que arrenqués la marxa, els líders sindicals compareixien junts per expressar la seva preocupació per l'anunci realitzat per la Comissió Europea de l'"esforç estructural" de 2.500 milions que ha de fer Espanya, i advertien que el Govern podia saldar aquesta retallada acudint a les prestacions socials.

En el mateix sentit es manifestava la portaveu socialista, Soraya Rodríguez, que alertava d'una "nova més enllà" Govern a les polítiques de retallades i Cayo Lara que avisava l'Executiu que no anava a consentir un nou "cop d'Estat" als drets laborals. El recorregut dels manifestants s'ha anat nodrint de petites marees que s'anaven sumant durant el camí, com és el cas dels estudiants universitaris que es van incorporar a la Plaça de Cibeles amb una pancarta que portava imprès: "Canviar la universitat és tasca de tots".

stats