Política 19/09/2013

Margallo: "Aquest govern defensarà la unitat d'Espanya amb totes les eines diplomàtiques"

El comissari de Mercat Interior de la UE, el francès Michael Barnier, es reuneix amb el ministre espanyol i repeteix que una Catalunya independent "quedaria fora de la UE"

Efe
2 min
El comissari europeu de Mercat Interior, Michael Barnier, i el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo / EFE

MadridEl comissari europeu de Mercat Interior, el francès Michael Barnier, i el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, han coincidit aquest dijous a advertir que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea si s'independitzés i que hauria de negociar un nou tractat d'adhesió a la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barnier –que ja va fer aquesta afirmació ahir– i Margallo –que ahir va exhibir el suport públic d'un altre francès, el ministre d'Exteriors Laurent Fabius– han fet aquestes declaracions sobre el procés sobiranista de Catalunya en una roda de premsa que han ofert després de reunir-se a Madrid.

El comissari ha assenyalat que a la UE vetllen per respectar la sobirania dels ciutadans i que l'organització territorial i institucional de cada país de la UE recau en ells "i no és una tasca de la qual s'hagi d'ocupar Brussel·les".

"Estem construint una Europa unida, però no uniforme", ha dit Barnier. I ha afegit que "la regla" és que si una regió que forma part d'un estat membre s'independitzés, aquesta quedaria fora de la UE i hauria de negociar un nou tractat d'adhesió. "No sóc el primer que ho diu ni seré l'últim", ha matisat.

Preguntat per les paraules d'avui del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha dit que "la UE s'hauria de preocupar d'ajudar un poble pacífic i mobilitzat perquè pugui votar de manera democràtica, com els escocesos", Barnier ha assegurat: "No intervindrem de cap de les maneres en un debat que només és competència dels ciutadans d'aquest país [Espanya]".

I Margallo ha hagut de respondre a preguntes sobre la reunió que ha mantingut aquest matí amb els ambaixadors dels països de la UE acreditats a Madrid. Ha assegurat que no s'hi ha parlat del debat català, sinó de la situació econòmica d'Espanya i dels "senyals de millora".

No obstant, el cap de la diplomàcia espanyola ha advertit: "Aquest govern defensarà sempre la Constitució i la unitat d'Espanya amb totes les eines diplomàtiques al seu abast".

També ha considerat la seva "obligació d'intentar convèncer els catalans que els convé estar plenament integrats a Espanya i a Europa".

Després d'afirmar que el debat amb la UE sobre aquest assumpte és "d'abast curt", el ministre ha dit que els tractats són clars i que el govern espanyol està disposat a explicar aquest assumpte quan se li demani per deixar clar que a Catalunya "li convé racionalment pertànyer a Espanya".

Segons el parer de García-Margallo, l'adhesió d'Espanya a la UE ha beneficiat tot Espanya però especialment les comunitats "més obertes, Catalunya i la Comunitat Valenciana".

stats