Política 18/03/2014

Margallo sobre el CEO: "No es tracta de majories ni minories, sinó d'il·legalitat"

El ministre torna a vincular el procés català amb el referèndum a Crimea per integrar-se a Rússia

Efe
2 min
García-Margallo, a Teheran, amb el ministre d'Afers Exteriors iranià, Javad Zarif / EFE

MadridEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha afirmat avui, sobre el procés sobiranista a Catalunya, que no es tracta d'"un assumpte de majories o minories sinó de legalitat o il·legalitat internacional". García-Margallo ha respost així en ser preguntat per l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat que estableix que el 59,6% dels catalans serien favorables que Catalunya es converteixi en un nou estat d'Europa i que també indica que un 87% acceptaria el resultat, fos el que fos, d'una eventual consulta sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de la diplomàcia espanyola ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa que ha ofert al costat del seu homòleg brasiler, Luiz Alberto Figueiredo, després de la reunió que han mantingut a Madrid. García-Margallo ha dit que desconeixia l'enquesta però que no es tracta d'un assumpte de majories o minories "sinó de legalitat o il·legalitat internacional" i, en aquest sentit, s'ha referit al referèndum de la república autònoma ucraïnesa de Crimea.

Ahir des de Brussel·les el ministre d'Exteriors va afirmar que hi ha "paral·lelisme" entre aquest referèndum, considerat "il·legal" per violar la Constitució ucraïnesa i la llei internacional, i la consulta sobre la independència de Catalunya. Ha tornat a explicar que es tracta d'una consulta -celebrada diumenge passat i el resultat de la qual va ser majoritari a favor d'una adhesió a la Federació Russa- que va en contra de la Constitució ucraïnesa i per tant de la legalitat internacional, de manera que no pot tenir cap conseqüència jurídica i "el fet més probable és que no sigui reconegut pràcticament per cap país".

"El problema no és de més o menys suport, és un problema de respecte a la legalitat internacional", ha insistit. Per a García-Margallo, cap dels arguments esgrimits per les autoritats russes per defensar aquesta annexió té "excessiva rellevància" ja que el referèndum és contrari a la Constitució ucraïnesa i per tant a la legalitat internacional, de manera que "no pot produir efectes jurídics".

stats