Política 07/09/2015

Margallo recepta a Mas que apliqui l'Evangeli: "La veritat us farà lliures"

Refusa que l'ONU reconegui Catalunya com a estat perquè requereix nou vots del Consell de Seguretat i cap veto

Efe
2 min
José Manuel García Margallo en una imatge d'arxiu/ EFE

TEHERANEl ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha demanat avui al president de la Generalitat, Artur Mas, que apliqui el passatge de l'Evangeli "la veritat us farà lliures", en el sentit que quan es fa una proposta cal explicar-ne les conseqüències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García-Margallo ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al final de la seva primera jornada de visita a l'Iran, en què està acompanyat pels titulars de Foment, Ana Pastor, i Indústria, José Manuel Soria, i una nodrida representació empresarial.

El cap de la diplomàcia espanyola ha reclamat a Artur Mas aplicar "el que diu l'Evangeli: la veritat us farà lliures".

"En termes evangèlics cal explicar quan es proposa una determinada solució quines són les seves conseqüències", ha afegit.

Perquè existeixi un estat com a subjecte de dret internacional, ha explicat, es requereix que hi hagi territori, població i reconeixement per part de l'ONU, que necessita 9 vots del Consell de Seguretat dels 15 membres i cap veto.

El Consell de Seguretat, ha recordat, només reconeix els principis de secessió en tres supòsits: pobles colonials, ocupats militarment o aquells als quals es neguen els drets fonamentals als seus ciutadans.

García-Margallo ha citat alguns dels territoris que no han aconseguit aquest reconeixement, com Palestina –amb més de 130 reconeixements internacionals–, la República Àrab Sahraui, Ossètia i Abkhàzia, Lugansk i Donetsk o Taiwan.

El ministre s'ha referit als membres permanents del Consell de Seguretat i ha dit: "No veig la Xina emparant una secessió fruit d'una declaració unilateral, perquè té Taiwan. No hi veig Rússia perquè té Txetxènia, no hi veig el Regne Unit perquè ja ho ha dit [David] Cameron, tampoc França perquè ho ha dit [François] Hollande i tampoc els Estats Units, que té una sentència del Tribunal Suprem que declara nul i sense efecte el referèndum de secessió a Texas".

El titular d'Exteriors ha insistit que, efectivament, la Unió Europea (UE) no podria excloure Catalunya, ja que es produiria una "autoexpulsió en el moment en què es declarés la secessió".

També s'ha referit a les declaracions d'ahir del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va reivindicar el seu "catalanisme" i va considerar que la reforma federal de la Constitució ha de reconèixer la "singularitat" d'una Catalunya que, en les eleccions del 27-S, ha de "dir adéu a Artur Mas, al seu tres per cent i a Jordi Pujol".

El ministre ha destacat que la Constitució reconeix determinats fets singulars recollits en l'article 2 –la llengua i la cultura, els règims fiscals i els drets civils de caràcter foral– i ha afegit que pel que fa a la resta regeix el principi d'igualtat i solidaritat.

"Sánchez acostuma a fer titulars que després no desenvolupa", ha assenyalat García-Margallo.

stats