Política 08/05/2013

Margallo admet pressions contra la professora que va perdre la càtedra als EUA

El ministre diu que les ambaixades no permetran que cap càtedra serveixi "de base" per "encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució"

Efe
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, García-Margallo / EFE

MadridEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha admès implícitament que hi ha motius polítics darrere la no-renovació de la càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat Georgetown de Washington a la professora Clara Ponsatí per donar la seva opinió sobre el dret a decidir a Catalunya. Quan el diputat de CiU Jordi Xuclà l'hi ha preguntat en la sessió de control, el ministre ho ha negat, però després ha afegit: "No crec que una càtedra que porta el nom del Principat d'Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució. I, per descomptat, mentre jo sigui ministre no passarà en cap ambaixada espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Xuclà creu que hi ha hagut una clara violació de la llibertat de càtedra i limitació de la llibertat d'expressió d'aquesta professora d'econòmiques després que en diverses entrevistes internacionals i articles s'expressés a favor del dret a decidir.

El diputat català ha denunciat que l'ambaixador d'Espanya als Estats Units ha expressat públicament la seva desaprovació per la permanència de Ponsatí a la càtedra, ha rebutjat les invitacions de la Universitat de Georgetown mentre ella seguís com a catedràtica visitant i ha fet gestions amb Educació perquè s'interrompés la seva estada.

Després d'aquest relat, Xuclà s'ha preguntat quina és la qualitat democràtica a Espanya quan un ambaixador "ha maniobrat contra una persona per les seves idees", menyspreant la seva formació acadèmica.

El titular d'Exteriors ha negat totes aquestes acusacions i ha explicat que el procés de renovació de la càtedra es regeix per un acord de 1999 entre l'ambaixada a Washington, el ministeri d'Educació i la Fundació Endesa, que es va ampliar el 2011 per fixar la durada del contracte anual o semestral, amb la preferència que duri un sol curs.

Margallo ha recordat també que la provisió d'aquesta càtedra és similar a la convocada a Nou Mèxic d'Iberdrola i en aquest cas no hi ha hagut protestes "ni ningú s'ha esquinçat les vestidures", i ha assegurat que la professora Ponsatí es pot presentar també a la propera convocatòria.

A més ha indicat que en el procés de selecció intervenen tres catedràtics d'universitats espanyoles, dos representants proposats per la Fundació Endesa –patrocinadora de la càtedra– i dos de Georgetown, que van considerar no renovar un any més la plaça a la professora Ponsatí.

Margallo ha insistit que pròximament s'obriran els terminis per a una altra convocatòria a què Ponsatí podrà tornar a optar.

stats