Política 13/10/2016

Margallo: "El referèndum vinculant no es pot fer si no es canvia la Constitució"

El ministre d'Exteriors es mostra convençut que hi haurà govern a Espanya i que el PSOE s'abstindrà per "sentit comú" i "patriotisme"

N.orriols
2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest dimecres al Congrés / EFE

BarcelonaEl govern espanyol continua tancat en banda. Aquest dijous ha estat el torn del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo que en una entrevista a Catalunya Ràdio, a més d'assegurar que la independència unilateral no es produirà, s'ha mostrat convençut que "no és possible", perquè segons ell és contrària a la doctrina de les Nacions Unides. L'organisme internacional, ha dit, limita el dret a l'autodeterminació a les colònies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ha tancat la porta a un referèndum sobre la independència a Catalunya i a negociar qualsevol cosa que impliqui qüestionar la unitat i la integritat territorial d'Espanya. A parer seu no encaixa ni a la Constitució actual ni en l'ordenament internacional. "Està plantejant hipòtesis que no són possibles", ha dit en resposta a la pregunta sobre què farà el govern espanyol si els catalans voten en una consulta la tardor de l'any que ve. "El referèndum vinculant no es pot fer si no es canvia la Constitució", ha deixat clar el ministre, que ha instant els catalans a presentar una reforma de la carta magna per incloure el dret a l'autodeterminació i que voti el Congrés –en què PP i PSOE votarien en contra del dret a decidir–. Ara bé, si es produís una independència –un escenari que Margallo s'ha esforçat a presentar com a impossible–, el ministre ha assegurat que Catalunya s'empobriria un 30%, sortiria de la Unió Europea i no tindria reconeixement internacional.

Quina és, doncs, la via de Margallo per resoldre el conflicte polític? La seva proposta passa per una reforma del sistema de finançament que garanteixi el principi d'ordinalitat però que estableixi una separació de competències entre l'administració central i l'autonòmica. El govern d'Espanya, a parer del ministre, hauria de garantir els serveis del benestar bàsics, mentre que les comunitats autònomes pagarien el que no sigui essencial. En cap cas ha dit que accepti un concert econòmic, com el País Basc, per a Catalunya.

Pel que fa al reconeixement de l'autogovern, Margallo s'ha mostrat obert a reconèixer Catalunya com a "nació cultural" sempre que això no impliqui tenir dret a exercir l'autodeterminació. També ha promès una millora de les infraestructures, sobretot en l'àmbit del corredor mediterrani, i solucionar el "problema" de la llengua, que creu que es pot solucionar. Ara bé, el ministre d'Exteriors –que s'ha especialitat a parlar de Catalunya– ha demanat valorar l'autogovern actual de Catalunya, ja que ha considerat que és el més ampli "que ha tingut mai" i un dels més generosos dels estats europeus descentralitzats.

Sobre el futur govern a Espanya

"Sí que hi haurà govern, no tinc dubte que abans d'acabar l'octubre". Així ha respost el ministre en relació amb la formació d'un nou govern a Espanya, i s'ha mostrat convençut que es produirà després de l'abstenció del PSOE. Tot i que ha admès que ho ha de decidir l'òrgan corresponent dels socialistes, Margallo ha dit que "el sentit comú, la racionalitat i el patriotisme" indiquen que el PSOE deixarà governar la llista més votada i qui va guanyar les eleccions. És a dir, el PP.

Pel que fa al seu futur com a ministre, ha assegurat que això correspon decidir-ho al president, Mariano Rajoy, de qui ha admès que és difícil d'entendre.

stats