Política 28/02/2015

María José Lecha, candidata de la CUP-Capgirem Barcelona

La IV Trobada Popular Municipalista aprova una llista electoral encapçalada per una administrativa de l'Hospital de Sant Pau i activista sindical

Laia Vicens
2 min

BarcelonaLa CUP-Capgirem Barcelona ja té candidata per a Barcelona. És María José Lecha González, nascuda a Barcelona l'any 1957. Actualment treballa d'administrativa a l'Hospital de Sant Pau i és activista sindical de la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC-IAC). Així ho ha anunciat la formació en una roda de premsa al Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart, en acabar la IV Trobada Popular Municipalista, l'espai en què la CUP va delegar la preparació per a la candidatura de Barcelona, i en què ha confluït amb altres formacions de l'esquerra independentista. Maria Rovira, Josep Garganté, Eulàlia Reguant i Òscar Simón completen els cinc primers llocs d'una llista cremallera, que alterna homes i dones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció, Lecha ha avançat que la seva intenció és "derogar l'ordenança del civisme perquè persegueix les persones amb més risc d'exclusió" i ha apostat per un Ajuntament que "defensi els drets socials i els serveis 100% públics", així com una "plenitud de drets laborals i sindicals", una "redistribució de la renda" que reparteixi "el treball i la riquesa". La candidata de Capgirem Barcelona ha afirmat que "ens neguem a tolerar que cap persona estigui sense casa si hi ha 80.000 pisos buits", de manera que "legitimaran i donaran suport" a totes les "ocupacions d'habitatges buits" que es produeixin a la ciutat.

La número u de Capgirem Barcelona s'ha autoqualificat com "la corretja de transmissió" d'un "treball institucional" que en realitat s'impulsa des de les assemblees, "on es viuen les lluites i les conquestes". Lecha no ha volgut "entrar en especulacions" sobre els objectius electorals de la formació de cara a les municipals. "Les perspectives són especular i això no entra dins la nostra feina", ha dit.

Una candidatura "de ruptura, participativa i assembleària"

Rovira, que ha sigut una de les portaveus de les trobades municipalistes, ha reivindicat la candidatura "de ruptura" de la CUP, "feta des dels barris i per als barris". Una candidatura que funcionarà de forma "participativa i assembleària" i que, segons ha explicat Rovira, és fruit de "molts anys d'autogestió als barris, de teixir aliances de diferents agents anticapitalistes". La número dos de CUP-Capgirem Barcelona ha avisat que "farem fora CiU, el PSC però també ICV" i ha afirmat que la seva candidatura "ha arribat per quedar-se". "Som com formigues que decideixen fer un pas de gegant per salvar la ciutat", ha sentenciat.

La referència de Rovira a ICV no ha estat en va. Tot i que fa mesos que treballen per separat, la CUP i Barcelona en Comú –on s'inclou Guanyem, ICV, Podem, Procés Constituent i Equo– van tenir converses per concórrer plegats a Barcelona. Les discrepàncies van sorgir durant els debats sobre el codi ètic. Guanyem va proposar limitar els mandats a tres legislatures i el sou a 2.200 euros, però la CUP ha disminuït a dos els mandats màxims i a 1.800 euros el salari mensual per als seus càrrecs electes. A més, la CUP aposta perquè la resta del salari reverteixi en els moviments socials i no en la formació.

stats