RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Política 07/04/2012

Llanos de Luna afirma que la independència faria de Catalunya "un dels països més pobres d'Europa"

La delegada del govern espanyol a Catalunya també assegura que ara no és el moment de plantejar un nou pacte fiscal, perquè la prioritat és la crisi

Efe
2 min
La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ahir amb la nova delegada del govern espanyol, María de Llanos de Luna.

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha alertat avui que si Catalunya s'independitzés "passaria de ser una de les comunitats més riques d'Espanya a un dels països més pobres d'Europa". En declaracions a la Cope, Llanos de Luna ha deplorat la "moda creixent" a favor del sobiranisme a Catalunya, que ha arribat també a Convergència, que "s'ha tret la careta" i ha revelat el seu "separatisme", una actitud que considera "molt greu i irresponsable" perquè la independència "seria nefasta". "La independència suposaria per a Catalunya un empobriment terrible. Això només ho defensen les persones que no estimen Catalunya", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llanos de Luna ha argumentat que una hipotètica declaració d'independència de Catalunya implicaria la sortida de la Unió Europea, ja que els tractats comunitaris no preveuen que un territori d'un estat membre que se separi segueixi formant part del club europeu. Catalunya hauria, doncs, de sol·licitar l'ingrés a la Unió Europea i, "en el millor dels casos, si ningú no la vetés", tardaria "uns cinc anys" a culminar tots els tràmits d'adhesió. Durant tot aquest temps, "qualsevol producte català hauria de pagar aranzels" per vendre's als països membres de la Unió Europea, la qual cosa provocaria "increments d'un 40% dels preus".

Llanos de Luna ha considerat igualment "irresponsable i poc solidari" plantejar en aquests moments el pacte fiscal per a Catalunya, com fa el Govern d'Artur Mas, ja que "no ve al cas" i la prioritat és la recuperació econòmica. La delegada del govern espanyol ha recriminat a Mas i als seus que estiguin "constantment amb aquesta musiqueta i aquest rum-rum" del pacte fiscal quan, segons el seu parer, la màxima prioritat ara és la reactivació econòmica de tot Espanya. "Tal com està la situació econòmica, per poder dir que vols una caixa, aquesta caixa ha de tenir alguna cosa a dins. Primer tots hem de treballar per omplir aquesta caixa. Després ja es veurà", ha remarcat. Llanos de Luna ha advocat per un "millor finançament" per a Catalunya, encara que ha recalcat que cal ser "solidaris amb la resta d'Espanya".

Felip Puig no té competències per canviar la llei de reunió

D'altra banda, ha advertit el conseller d'Interior, Felip Puig, que no té competències per canviar la llei de reunió. Puig va suggerir revisar lleis bàsiques, com la de reunió i de seguretat pública, per tipificar l'ocultació de la identitat o la possessió d'elements de risc quan es participa en protestes. De Luna ha alertat Puig que aquests canvis poden "topar amb drets constitucionals" i, a més, "el dret de reunió no pot ser modificat per un govern d'una comunitat autònoma". "Abans de fer qualsevol actuació, el conseller hauria de demanar informes jurídics que l'orientin sobre fins on pot arribar dins les seves competències", ha apuntat.

No obstant això, ha destacat que amb l'arribada de Puig a la conselleria s'ha notat un "canvi d'actitud" contra els moviments que recorren a la violència urbana. Segons la delegada, l'anterior conseller d'Interior, l'ecosocialista Joan Saura, va ser "permissiu" i fins i tot va arribar a "simpatitzar" amb moviments alternatius, per la qual cosa va provocar un "efecte crida d'aquests elements" cap a Catalunya.

stats