Política 15/06/2018

Mariano Rajoy renuncia a l'escó al Congrés

Sol·licitarà el reingrés al cos de registradors de la propietat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés de Diputats després del debat d’investidura.

MadridMariano Rajoy abandona la primera línia de la política. En un comunicat, el PP informa que ha presentat la seva renúncia a l'acta de diputat i que sol·licitarà el seu reingrés al cos de registradors de la propietat després de quaranta anys de carrera política. La decisió arriba després que l'expresident del govern espanyol anunciés la setmana passada que també deixarà la presidència del PP un cop la formació esculli successor en el congrés del 20 i 21 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'arribada a la Moncloa de Pedro Sánchez després de la moció de censura, Rajoy gira full a 14 anys al capdavant del PP i també a la primera línia de la política espanyola. Primer des de Galícia, després com a ministre de José María Aznar, com a líder de l'oposició durant els governs de José Luis Rodríguez Zapatero, i set anys al capdavant del govern espanyol després de guanyar tres eleccions generals consecutives.

L'últim acte públic de l'expresident del govern espanyol va ser dilluns passat durant la reunió de la Junta Directiva Nacional, el màxim òrgan de direcció del PP entre congressos. Rajoy es va dirigir al seu partit sense embuts: va demanar unitat i va deixar clar que no beneiria cap successor, que ell faria un pas enrere i remaria amb qui les formacions escollissin com a nou president del PP. Fins al 20 i 21 de juliol Rajoy continuarà com a president del partit. Però la formació ja deixa clar que un cop formalitzada la seva baixa com a diputat, la seva intenció és de sol·licitar el reingrés al cos de registradors de la propietat.

Llicenciat en dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la, Rajoy es va convertir amb 24 anys en el registrador més jove d'Espanya fins llavors. Va ser destinat a Padrón (A Coruña), a Villafranca del Bierzo (Lleó) i després a Santa Pola (Alacant), on encara és titular de la plaça.

Sense aforament

Deixar l'escó, però, significa que Mariano Rajoy perdrà l'aforament i pot ser que algun dels casos de corrupció que abrasen el PP –i que van comportar la fi dels seus anys a la Moncloa amb l'èxit de la moció de censura– l'acabin esquitxant amb una imputació en un jutjat que no sigui el Tribunal Suprem.

Rajoy ja no havia trepitjat el Congrés aquesta setmana. Mentre els seus ministres, desubicats per no seure ja a primera fila de l'hemicicle, buscaven el seu nou escó, el del líder de l'oposició –a l'extrem dret de la cambra baixa– continuava buit. No va assistir ni a la votació del ple de dimarts. L'últim cop que va ser al Congrés va ser l'últim dia de la moció de censura per acceptar la seva derrota i donar per últim cop la mà a Sánchez abans que prengués possessió com a nou president del govern espanyol i s'instal·lés a la Moncloa.

stats