ELECCIONS GALLEGUES

Rajoy se la torna a jugar a Galícia

Els comicis proven la fortalesa del president i li podrien complicar encara més el mapa autonòmic

Exactament igual que el 2009. Enmig de la tempesta, amb el rescat econòmic trucant a la porta, la recessió desbocada i l'atur fora de control, Mariano Rajoy espera de les eleccions gallegues d'aquest diumenge el mateix alleujament que va aconseguir fa tres anys i mig. Aleshores, la victòria d'Alberto Núñez Feijóo li va donar l'oxigen que necessitava per refer-se dels embats dels durs del PP al congrés de València, que estaven convençuts que mai seria capaç de conduir el partit a una victòria sobre Zapatero.

Si Feijóo guanya, donaria a Rajoy un valuosíssim aval per posar en marxa no només el rescat de l'economia espanyola, sinó, sobretot, les retallades al sector públic i els serveis socials que la 'troica' exigirà a canvi dels seus diners. Però si el PP perd la Xunta, Rajoy rebrà un cop dur en un moment particularment difícil del seu mandat malgrat la sòlida majoria absoluta al Congrés i passaria a tenir en contra les tres comunitats històriques (Galícia, Euskadi i Catalunya) i Andalusia.

Per la seva banda, Alfredo Pérez Rubalcaba s'hi juga encara més. El líder del PSOE sap que Galícia pot representar per a ell una taula de salvació o el començament dels seus veritables problemes, el mateix que li va passar al seu homòleg del PP el 2009.

Podeu llegir la informació sencera a l'ARA Premium.