NOU FINANÇAMENT
Política 20/09/2012

La Moncloa confirma que Rajoy ha rebutjat el pacte fiscal "per no ser compatible amb la Constitució"

El president espanyol sí que hauria acceptat la petició de la Generalitat dels 5.000 milions en el marc del fons de liquiditat autonòmic

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a les escales de la Moncloa / AFP

BarcelonaLa Moncloa ha emès un comunicat per confirmar que Mariano Rajoy "ha mostrat la seva oposició a la proposta d'un concert econòmic per a Catalunya per no ser compatible amb la Constitució espanyola", en contra del criteri d'Artur Mas, que ha afirmat que sí que hi cap. "Dins de la Constitució hi ha millors models de finançament per sortir de la crisi, finançar els serveis públics i garantir la cohesió social", afirma la mateixa nota del govern espanyol. De fet, Rajoy hauria confirmat a Mas, com ha avançat el president català, que té previst avaluar i instar a la revisió del sistema vigent per aplicar-hi la modificació aquesta mateixa legislatura. "Altres fórmules que qüestionin el marc constitucional només poden ser decidides pel conjunt del poble espanyol representat a les Corts Generals", hauria insistit el cap de l'executiu estatal. El president espanyol veu, en aquest sentit, el dèficit fiscal de Catalunya com "un esforç de solidaritat compartit amb molts ciutadans d'altres comunitats autònomes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons li hauria transmès Rajoy, els problemes de la Generalitat "tenen el seu origen en un excés de despesa i en una caiguda generalitzada de l'activitat econòmica i, en conseqüència, dels ingressos públics que en deriven" i no tant en el dèficit fiscal català. Per això, "ha convidat el president de la Generalitat a treballar en aquest gran objectiu comú de superar la crisi i crear ocupació" i li hauria recriminat que "la inestabilitat que susciten determinades iniciatives polítiques és un factor molt negatiu a l'hora de recuperar la confiança que exigeix la sortida de la crisi". "Tots els espanyols estan units en la seva determinació de superar la crisi" i "tot el que ens distregui d'aquest esforç col·lectiu perjudica l'interès general", insisteix encara la nota de la Moncloa. Finalment, insta Mas a "un diàleg sensible a la diversitat de Catalunya i d'Espanya i respectuós amb el marc legal, que és el primer requisit d'actuació de qualsevol governant".

Tot i això, Rajoy sí que hauria rebut "favorablement" la petició dels més de 5.000 milions de la Generalitat del fons de liquiditat autonòmic. Segons la Moncloa, amb aquesta quantitat la Generalitat ja s'hauria beneficiat d'ajudes per valor d'uns 11.000 milions.

stats