CANVI DE CICLE
Política 19/09/2012

Rajoy tanca la porta al concert i amenaça amb la Constitució davant el pols per l'estat propi de Mas

El president espanyol confirma els temors del Govern i barra el pas a una entesa pel nou model de finançament, que s'abordarà demà a la Moncloa en una trobada decisiva entre els dos mandataris

Oriol March
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la sessió de control d'aquest dimecres al congrés dels Diputats / EFE

BarcelonaEls pitjors presagis del Govern s'estan complint. Mariano Rajoy no vol ni sentir a parlar del pacte fiscal i aquest dimecres al matí, en sessió de control al Congrés, ho ha deixat clar. "No estic d'acord amb el concert econòmic que vostès plantegen", ha assegurat el president espanyol. Era la seva resposta a Pere Macias, número dos de CiU a Madrid, i confirma el que fa setmanes que s'intueix: que la reunió que celebraran Mas i Rajoy demà dijous a la Moncloa esdevindrà un rotund cop de porta al nou model de finançament. "No és moment de generar inestabilitat", ha insistit el president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada de demà és "decisiva", segons va assegurar ahir dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs. Arriba tan sols una setmana després de la manifestació multitudinària de la Diada en què un milió i mig de ciutadans van reclamar la independència de Catalunya. "El pitjor és entossudir-se en l'error", ha argumentat el president espanyol sobre el gir cap a l'estat propi, ja que considera que Mas s'ha vist "arrossegat" per l'onada sobiranista.

Més tard ha tornat a parlar de la manifestació davant una pregunta de Rosa Díez, líder d'UPyD, que sovint fa un discurs encara més dur que el PP en aquests assumptes. Fins ara, Rajoy havia passat de puntetes sobre la marxa –més enllà de considerar un "guirigall" el que estava passant a Catalunya–, però avui ha brandat la Constitució. "La meva resposta a la manifestació és la defensa de la Constitució i les lleis", ha respost el president espanyol. Díez, que ja duia el pilot automàtic, ha instat Rajoy a frenar el "nacionalisme identitari excloent que prioritza la tribu enfront del ciutadà" i li ha reclamat que el rescat financer de Catalunya inclogui condicions polítiques sense cedir "al xantatge dels catalans".

stats