CONFLICTE AMB GIBRALTAR
Política 22/09/2013

Rajoy portarà aquesta setmana la reivindicació sobre Gibraltar a l'Assemblea de l'ONU

Fa un any ja va proposar en aquest mateix marc al Regne Unit obrir un diàleg "directe i sincer" sobre la descolonització del Penyal

Europa Press
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, inclourà la reivindicació sobre Gibraltar en el discurs que pronunciarà dimecres que ve davant l'Assemblea General de l'ONU que se celebra a Nova York, segons han informat a Europa Press fonts governamentals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa encara està tancant les reunions bilaterals −de moment estan previstes amb els presidents de Xile, Perú i l'Iran− i acabant de perfilar el discurs que pronunciarà Rajoy davant els líders mundials. No obstant això, es dóna per segur que Gibraltar ocuparà un espai important en aquesta intervenció, sobretot quan és un tema que tradicionalment han portat a l'ONU altres presidents, com José María Aznar o José Luis Rodríguez Zapatero.

De fet, el mateix Rajoy ja va proposar l'any passat en aquest mateix marc obrir un diàleg "directe i sincer" sobre la descolonització de Gibraltar, argumentant que "s'han perdut ja massa anys".

El cap de l'executiu va sol·licitar llavors la tornada a les converses bilaterals entre els dos països, que no se celebren des de l'any 2002 per l'oposició de Gibraltar que Madrid i Londres parlin entre ells de la sobirania del Penyal.

Aquesta reivindicació sobre Gibraltar tindrà més ressò aquest any, després del conflicte obert aquest estiu. La Comissió Europea ha decidit enviar una missió d'observació a la reixa, que arribarà el proper dia 24 –tot i que es preveu que l'únic dia de feina sigui el 25 de setembre– amb l'objectiu de revisar les cues a la reixa i el contraban de tabac. Però segons ha informat la Comissió aquesta setmana, no s'inclourà el blanqueig de capitals ni el frau fiscal.

A principis de setembre, durant la seva compareixença al Congrés, el ministre Margallo va oferir als grups de l'oposició dialogar sobre la possible reclamació davant els tribunals internacionals de la sobirania espanyola sobre Gibraltar. Encara que el ministre ja va dir llavors que en el contenciós actual no s'està discutint de sobirania, sinó del compliment de la normativa comunitària en la colònia britànica, va esbossar quin seria l'escenari per "abordar" aquest "problema" "subjacent en totes les discussions".

Així, en parlar de la sobirania, va explicar que hi ha tres "opcions", el Tribunal de l'Haia, un tribunal arbitral 'ad hoc' i el tribunal de drets del mar, que podrien dirimir els tres contenciosos oberts a la qüestió de la sobirania: el territori cedit pel tractat d'Utrecht el 1713, les aigües adjacents al Penyal i l'istme que mai es va cedir.

Entrada al Consell de Seguretat el 2015

El president del govern espanyol també aprofitarà la seva presència a l'Assemblea General de l'ONU per recollir suports a la candidatura d'Espanya al Consell de Seguretat el 2015. L'executiu vol optar a un dels dos seients que queden lliures el 2015 per als països del bloc de l'Europa Occidental i altres, per la qual cosa s'haurà d'enfrontar, en una votació a l'assemblea general l'any que ve, a altres dos candidats, Turquia i Nova Zelanda.

stats