GOVERN ESPANYOL
Política 11/12/2011

Jorge Fernández, principal aspirant a presidir el Congrés

Rajoy revelarà demà els noms del seu govern i dels líders a les cambres baixa i alta. El cap de llista del PP a Catalunya es disputa el càrrec amb Arturo García Tizón

Efe
3 min
El candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, en l'acte electoral que va celebrar ahir a l'Hospitalet de Llobregat.

MadridEl líder del PP i pròxim president del Govern, Mariano Rajoy, revelarà demà davant la Junta Directiva del partit els seus candidats per presidir les Corts, i encara que cap font ho sap certament, sembla que Jorge Fernández Díaz i Pío García-Escudero estaran al capdavant del Congrés i del Senat. Fonts del Partit Popular, en conversa amb Efe, afegeixen Arturo García Tizón com un altre candidat a presidir la Cambra Baixa. Sobre el Senat, les citades fonts i d'altres consultades reconeixen que no existeix una alternativa consistent a Escudero, al qual veuen com a màxim favorit per intentar revitalitzar la Cambra Alta des de la Presidència. Rajoy també anunciarà demà la seva elecció dels portaveus de les dues Cambres, qüestió envoltada de misteri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pròxim president va destacar dimarts passat, durant una conversa informal amb periodistes, que les decisions per a les dues funcions, així com per a les dels seus ministeris, només nien al seu cap. "Ningú no sap res, i qui digui que ho sap, no diu la veritat", va assegurar. Així que el nou portaveu del PP al Congrés resultarà una sorpresa, de la mateixa manera que el del Senat. Les fonts de la direcció nacional del partit indiquen que la primera decisió la consultarà Rajoy amb Soraya Sáenz de Santamaría, ja que com a possible vicepresidenta política serà l'encarregada de supervisar els tràmits parlamentaris de les lleis que promogui el futur Govern.

Això l'obligarà a tenir un contacte permanent amb el responsable del grup majoritari del Congrés, per la qual cosa hi haurà d'haver confiança entre tots dos. Si fos així, les fonts citen tres noms: José Luis Ayllón, Alfonso Alonso i Juan Manuel Moreno. Segons la majoria de les fonts consultades, el que fa unes quantes setmanes apareixia més ben col·locat per assumir aquest càrrec, el vicesecretari de Comunicació, Esteban González Pons, ha anat perdent opcions, de la mateixa manera que el basc Leopoldo Barreda, potser perquè és un nouvingut, subratllen les fonts.

La hipotètica disputa per la tercera autoritat de l'Estat, la Presidència del Congrés, sembla que l'està guanyant el català Jorge Fernández Díaz. Atresora experiència en la gestió d'aquesta Cambra, perquè porta dues legislatures en alguna de les vicepresidències, i també s'apunta a favor una relació amb Rajoy que ve de lluny, de quan tots dos van dirigir el Ministeri d'Administracions Públiques el 1996. No obstant això, al PP hi ha fonts que opinen, i així ho han transmès a Efe, que Fernández Díaz representa el sector més conservador del partit, fet que en una legislatura tan plural com la que s'acosta no se suposa una qualitat. Amb tot, es presenta com el més ben posicionat, tot i que les fonts asseguren que no convé descartar el toledà García Tizón, un altre càrrec del PP que Rajoy coneix de fa molts anys i que en la formació és destacat pel seu bagatge judicial i perquè es coneix molt bé el reglament del Congrés.

Ana Pastor, qui ha anat de la mà de Rajoy en la seva carrera política, podria fer el salt a la Presidència, però les fonts postil·len que el seu futur s'inclina més del costat del pròxim Govern. Com en tot el que anunciï el líder del PP en els pròxims dies, no cal descartar que es tregui un as de la màniga. Un sector dels populars creu que aquest gir inesperat el farà demà si ofereix la Presidència del Congrés a Alberto Ruiz-Gallardón. Almenys queden algunes qüestions segures: Ignacio Gil Lázaro i Celia Villalobos continuaran a la Mesa de la Cambra Baixa. Rajoy ho confirmarà demà, així com la seva posició respecte al nou tractat europeu.

stats