Política 07/02/2015

Rajoy avisa que no interessen ni les "receptes" del PSOE ni les "idees liquidades" de Podem

El president del govern espanyol carrega contra les convocatòries d'eleccions avançades a Catalunya i a Andalusia

3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció aquest dissabte a la cloenda de la presentació dels caps de llista andalusos per a les eleccions autonòmiques del 22 de març / EFE

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dissabte que els "experiments" de l'esquerra poden "diluir com un terròs de sucre" la recuperació, i en aquest sentit ha demanat el suport al PP davant les "receptes" socialistes i les "idees liquidades" de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha entrat en la precampanya andalusa clausurant la presentació dels caps de llista del PP, en un acte en què ha advertit que ni a aquesta comunitat autònoma ni al conjunt d'Espanya li convenen aquests experiments que podrien posar en risc, ha insistit, la tornada al creixement i a la creació d'ocupació.

"No podem tornar a les receptes que van generar la crisi econòmica ni a les idees que van ser definitivament liquidades quan va caure el Mur de Berlín, cap de les dues opcions interessa ni a Andalusia ni a Espanya", ha dit el cap de l'executiu espanyol, que ha subratllat que Juanma Moreno és un "magnífic" candidat a la presidència de la Junta. I ha valorat el compromís de Moreno de quedar-se a la comunitat almenys durant els pròxims quatre anys.

Segons ha dit Rajoy, Moreno tenia un "futur molt brillant a Madrid", però "ho va deixar tot" per venir a Andalusia mentre "altres" sembla que "pretenen fer el contrari", en al·lusió a la presidenta Susana Díaz.

"Juanma és aquí per quedar-se, governarà quatre anys i després ja veurem. I això és prendre's seriosament els andalusos i els espanyols", ha afegit Rajoy, que ha assenyalat que el candidat del PP està "preparat" i ha aconseguit reunir un equip humà "immillorable" per plantar cara a les urnes.

Després d'insistir que Moreno no vol, com Susana Díaz, utilitzar el vot dels andalusos "com a catapulta per fugir d'Andalusia", Rajoy ha tornat a censurar l'avançament electoral decidit tant en aquesta comunitat com a Catalunya per part del president de la Generalitat, Artur Mas, i ha dit que "no té sentit" que hi hagi aquest any quatre convocatòries electorals a Espanya.

"En les democràcies normals, en les de veritat, el termini es compleix, són quatre anys", ha dit el president espanyol, que en qualsevol cas ha assegurat que el PP recuperarà a Andalusia els "tres anys perduts" des de la seva anterior victòria electoral, en la qual no va poder governar, i ha insistit que aquest cop sí que ocuparà l'executiu autonòmic.

Juanma Moreno, per la seva banda, ha fet un discurs en el qual s'ha vist sempre com el pròxim president autonòmic i ha advertit que Susana Díaz s'ha equivocat avançant les eleccions perquè aquesta vegada "Andalusia no perdrà aquesta oportunitat històrica" i el PP governarà a Andalusia.

Quan sigui president "canviaran moltes coses en aquesta terra", ha dit el candidat dels populars, que entre altres coses ha promès una baixada d'impostos o retirar els tributs de successions i donacions.

També la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assenyalat que tot i que "no era moment" d'avançar les eleccions d'Andalusia, "sí que és el moment" perquè el PP torni "la il·lusió" a aquesta comunitat, i per això s'ha mostrat convençuda que el seu partit guanyarà els comicis.

I ha subratllat que ha estat el govern que presideix Mariano Rajoy el que "ha pagat les factures a Andalusia" amb els plans a proveïdors i ajudant a finançar els serveis essencials.

Tot en un acte en què els dirigents i caps de llista andalusos han coincidit a contraposar la gestió del govern de Rajoy en favor d'Andalusia amb la "inacció" de l'executiu de Susana Díaz.

Rajoy tornarà a la precampanya d'Andalusia d'aquí una setmana, i el 14 de febrer serà amb Moreno en un acte del partit a Sevilla.

stats