CRISI ECONÒMICA
Política 28/02/2014

Rajoy parla de "la passada crisi" per referir-se a l'actual situació econòmica

El president espanyol demana no votar partits euroescèptics o independentistes el 25-M

Efe/ara
2 min

MadridMariano Rajoy ha clos aquest divendres la Conferència sobre el Futur d'Europa celebrada a Madrid i organitzada per l'Institut Berggruen amb unes declaracions polèmiques. Ha estat només una frase, però que pot portar cua –de fet, a les xarxes socials ja hi ha nombrosos comentaris sobre el tema–, mentre reclamava no votar partits euroescèptics en les properes eleccions europees del 25 de maig. Segons el president espanyol, aquestes formacions buscarien alimentar la desafecció cap al projecte europeu "a l'ombra de la passada crisi econòmica". Una forma de referir-se a l'actual situació de dificultat econòmica que deixa entreveure que, segons Rajoy, ja s'ha superat la crisi, tot i que fins ara ningú no s'havia atrevit a afirmar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'executiu central ha fet el seu discurs davant el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, els ex primers ministres italians Mario Monti i Enrico Letta i l'expresident del govern espanyol Felipe González. Rajoy ha assegurat que, tot i que es pot pensar que aquestes actituds euroescètpiques "inquietants" són una minoria, ha advertit que es tracta d'"una minoria que creix cada dia".

"L'antieuropeisme i la demagògia pretenen posar en qüestió principis bàsics de la UE", ha lamentat Rajoy, que ha mencionat com a exemple les veus en contra de la llibertat de circulació, "un pilar bàsic de la UE" que Rajoy ha reclamat salvaguardar amb determinació. El cap de l'executiu estatal ha insistit en la defensa d'aquest principi: "Tots hem de ser conseqüents i defensar la llibertat de circulació amb fermesa i convicció".

Per això, ha considerat les properes eleccions europees com "un repte per a l'europeisme", ja que creu que els ciutadans de la UE s'hi juguen molt i cal assegurar la governabilitat d'Europa. En conseqüència, creu necessari que en el pròxim Parlament Europeu hi hagi una majoria sòlida per part de les forces polítiques que creuen en la integració europea i aposten per la unitat de tots els europeus per aconseguir la prosperitat.

"Aquesta acció política aspira a un augment de la solidaritat entre europeus i no a la disgregació, a la divisió o a aixecar fronteres", ha afegit. De fet, Rajoy s'ha referit tant als euroescèptics com als que pretenen crear nous estats, en una referència velada als independentistes catalans.

stats