DRET A DECIDIR
Política 06/12/2013

Rajoy no farà res fins que Catalunya concreti la consulta però avisa que "la sobirania no es trencarà"

El president espanyol creu que es pot estar "molt tranquil" sobre la consulta

Acn
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres al Congrés amb el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no posarà al descobert la seva resposta per aturar la consulta sobiranista fins que no es concreti la fórmula amb què el Govern i els partits catalans que estan a favor del dret a decidir la pretenen celebrar. Així ho ha apuntat en una conversa informal amb periodistes a l'acte institucional del 35è aniversari de la Constitució, on ha assegurat que "farà coses i prendrà decisions quan hi hagi fets i coses en ferm" i no abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy creu que es pot estar "molt tranquil" respecte a la consulta i confia que finalment s'acabarà imposant "el sentit comú". La Moncloa ja té articulades les vies legals per donar resposta a qualsevol iniciativa que provingui de Catalunya per fer possible la consulta legal, però no es precipitarà ni les donarà a conèixer fins que els partits catalans facin la seva primera aposta en aquesta direcció. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat també en conversa amb els periodistes que l'executiu "només contestarà al que es faci". "Res de pronòstics", ha dit.

La Moncloa espera a veure quina via s'utilitza. Sobre la taula, la possibilitat que els partits catalans facin realitat la demanda de transferència de la competència per fer referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució, però també de qualsevol apel·lació a la llei de consultes o de propostes al Congrés dels Diputats. El format de la resposta des del govern espanyol, ha apuntat la vicepresidenta, dependrà de la via que escullin les forces catalanes.

El president espanyol ha recordat que, de moment, no hi ha hagut cap pas ni proposta definitiva i ha assegurat que, malgrat que parla amb molts actors en aquest procés, sobre el paper només sap el que s'anuncia i es fa des de Catalunya. "He de veure quins fets es produeixen i a partir d'aquí prendré les meves decisions", ha dit, perquè mentre només hi hagi "anuncis i paraules" "no farà res".

Respecte al resultat final del procés a Catalunya, i davant la imminència de l'anunci de la pregunta i la data de la consulta, Rajoy ha afirmat que cal estar "molt tranquil". El president espanyol assegura que "la sobirania nacional [espanyola] "no es trencarà" en cap cas, sigui quina sigui la situació, i confia que finalment a Catalunya s'acabarà imposant "el sentit comú".

stats