Política 29/05/2019

Marlaska exigeix a l'empresa del recompte del 26-M "una resposta ràpida" pels errors a la web del ministeri

El responsable d'Interior s'ha reunit aquesta tarda amb representants de la UTE Scytl-Vector

Europa Press
2 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una compareixença a la comissió d'Interior del Congrés.

MadridEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha reunit aquest dimecres a primera hora de la tarda amb representants de Scytl-Vector, la UTE encarregada del recompte provisional de les eleccions d'aquest 26-M, per analitzar les fallades a la web oficial i exigir "una resposta ràpida", segons ha informat a Europa Press un portaveu del ministeri. La reunió s'ha celebrat després que des del govern espanyol s'informés en les últimes hores que s'havia ordenat que es corregissin els errors en el bolcat dels resultats a la web del 26-M.

L'error s'ha generat pel criteri de publicació de vots que ha aplicat l'empresa Scytl-Vector, perquè a la part del resum de cada província es van reflectir només els vots "útils" i es van ignorar els que no es traduïen en escons, una informació que sí que apareixia quan s'accedia a la informació de cada municipi. Fonts de la Moncloa van assegurar aquest dilluns al matí que la UTE que va guanyar el concurs dels comicis celebrats diumenge passat ja tenia preparada una nova versió de la web, incloent-hi la suma total de vots emesos, i la previsió era que estigués disponible aquest dimecres .

"El recompte és perfecte, el que ha generat problemes ha sigut la publicació de les dades pel bolcat a la web dels resultats provisionals", ha subratllat a Europa Press un portaveu del ministeri de l'Interior. Algunes formacions polítiques havien denunciat després de les eleccions municipals que havien detectat errors en el recompte contrastant el nombre de vots de meses amb el publicat a la web oficial.

Una d'aquestes va ser la CUP, que va obtenir 177.330 vots tot i que el ministeri els n'atorgava diumenge 121.274. Un segon recompte que ha fet la formació a través de les dades desglossades per municipi del mateix ministeri elevava a un 4,82% i no a un 3,47% el percentatge de vot obtingut pels cupaires a les municipals, si bé això no afecta el nombre de regidors dels anticapitalistes.

La proclamació definitiva dels resultats del 26-M amb l'escrutini oficial el duen a terme les juntes electorals en un procés que comença aquest dimecres i s'acabarà dissabte. El 2015, el ministeri de l'Interior també va emetre un comunicat després de detectar errors en el bolcat de les dades de les eleccions municipals, que va anar a càrrec d'Indra, mentre que Scytl-Vector es va encarregar de les generals.

stats