Política 05/12/2016

El PDECat avisa ERC i la CUP que cal aprovar els pressupostos abans de parlar d'avançar el referèndum

La direcció del Partit Demòcrata treballarà amb normalitat el 6 de desembre i Pascal reclama no posar en risc els funcionaris

Gerard Pruna
2 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal

BarcelonaPrimer els pressupostos. Aquesta ha sigut la resposta de la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, al debat obert per la CUP i ERC sobre la possibilitat d'avançar el referèndum sobre la independència -previst per al setembre- en el cas que hi hagi inhabilitacions de càrrecs per part de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no tenim pressupost, podem parlar el que vulguem sobre referèndums, però ens haurem quedat sense una peça fonamental per tirar endavant el procés", ha apuntat Pascal en roda de premsa, i ha avisat que parlar de què fer en el cas que s'inhabiliti la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és instal·lar-se en la "política ficció".

Segons ha raonat Pascal, un dels aspectes sobre els quals el sobiranisme hauria de fer autocrítica és que sovint està més pendent de què fer quan passi alguna cosa que del que està passant en cada moment concret. Tanmateix, ha subratllat que en cas que s'inhabiliti Forcadell, "és evident que algun tipus de resposta s'haurà de donar".

Tot i que les seves paraules disten de les expressades aquest dilluns per la secretària general d'ERC i també diputada de Junts pel Sí, Marta Rovira, Pascal ha defensat que no es tracta d'una discrepància sinó d'una sinergia, ja que, ha dit, el que ella ha fet és només "posar el focus sobre els pressupostos" i no sobre què passarà en un futur.

Treballar el 6-D com qualsevol altre dia de l'any

Pel que fa a la jornada de demà, quan molts regidors catalans tenen intenció d'anar als seus ajuntaments a treballar com un dia qualsevol, Pascal ha apuntat que el Partit Demòcrata no té "res a celebrar" el 6 de desembre -Dia de la Constitució- i ha remarcat que els càrrecs electes de la formació hereva de Convergència "treballen els 365 dies".

Així, ha explicat que la direcció del PDECat tindrà agenda pública com un dia qualsevol, i ha posat com a exemple que tant ella com el coordinador d'organització, David Bonvehí, seran als seus municipis -Vic i Manresa- i mantindran reunions de treball.

Sobre les crítiques del dirigent de la CUP Quim Arrufat sobre la falta de coordinació de cara a demà, ha afirmat que el PDECat se sent còmode amb la proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i que l'important és no posar en risc els funcionaris perquè les conseqüències dels actes polítics han de ser assumides pels polítics.

Reforma de la Constitució

Pascal s'ha posicionat també sobre les veus a l'Estat que apunten a una possible reforma de la Constitució, un escenari que, ha dit, Catalunya va superar en el moment de la reforma de l'Estatut. "Nosaltres estem en una dinàmica molt diferent", ha explicat. Malgrat tot, Pascal ha volgut deixar clar que ells estan disposats "a parlar de tot" sempre que la taula on es dialogui inclogui també la petició d'un referèndum.

stats