Política 01/09/2017

Marta Rovira aposta per constituir la Sindicatura Electoral "immediatament" després d'aprovar la llei de l'1-O

La portaveu de JxSí es decanta per aprovar la norma al Parlament i no via decret del Govern

Ara
2 min
La portaveu de JxSí, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'aprovació de la llei del referèndum dimecres que ve en el ple del Parlament serà la constatació que l'1-O no és un simple anunci, sinó una realitat que es refermarà amb el decret de convocatòria que signarà Carles Puigdemont. La cobertura legal permetrà començar a desplegar tots els preparatius necessaris per al referèndum, com ho és la constitució de la Sindicatura Electoral, l'òrgan encarregat de supervisar que el procediment es desenvolupa amb les garanties democràtiques pertinents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha apostat aquest divendres per crear aquest organisme "immediatament" després que s'aprovi la llei del referèndum i es firmi el decret de convocatòria. "No podem esperar més temps", ha afirmat Rovira en una entrevista a Efe. Segons la norma que ha d'emparar la consulta, la Sindicatura Electoral és una de les potes fonamentals -al costat del Govern- de "l'administració electoral", amb unes funcions anàlogues a les d'una junta electoral.

Segons ha explicat la secretària general d'ERC, JxSí i la CUP ja tenen "preparats" els noms dels seus candidats a formar part d'aquest organisme, els vocals del qual els designa el Parlament per majoria absoluta. Han de ser "politòlegs o juristes de prestigi en processos electorals", tal com es desprèn del redactat de la llei del referèndum, que s'encarreguin de validar el cens, les paperetes i les urnes; supervisar la campanya institucional; vetllar pel pluralisme en els mitjans de comunicació, i realitzar l'escrutini general.

Davant la possible negativa de l'oposició a proposar cap candidat, Rovira ha assegurat que una sindicatura composta únicament per membres votats per JxSí i la CUP "no quedaria desvirtuada", perquè els representants exerciran "amb absoluta imparcialitat i professionalitat el deure que se'ls encomani".

L'article 81.3 per aprovar la llei

Malgrat que ha evitat descartar per endavant altres solucions per establir el marc legal del referèndum, com la possibilitat que el Govern l'aprovi per decret llei, Rovira ha afirmat que "el més lògic és que el debat i la votació de l'exercici del dret d'autodeterminació es faci en seu parlamentària".

Per a Rovira, "el lloc més idoni per donar llum verda a l'exercici del dret a l'autodeterminació i al referèndum" és el Parlament, en el qual JxSí i la CUP, invocant l'article 81.3 del reglament de la cambra catalana, podrien aprovar les lleis de desconnexió alterant l'ordre del dia del ple per introduir-hi la seva votació.

stats