PROCÉS SOBIRANISTA

Marta Rovira: "Votarem tants cops com faci falta. Si hem de fer un referèndum el tornarem a fer"

Xavier Domènech alerta que el RUI podria ser un altre procés participatiu que "justifiqui una nova llista unitària", mentre que Iceta afirma que, si es torna al debat del referèndum, significa que el 27-S no era plebiscitari

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat aquest divendres que, perquè el procés tiri endavant, "votarem tantes vegades com faci falta, només faltaria". "Si hem de fer un referèndum el tornarem a fer", ha afegit, en relació a la possibilitat de convocar un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI), com demana la CUP, que dijous  va instar Carles Puigdemont a fer una cimera per concretar-ne els detalls.

En canvi, el cap de llista d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha recelat de la proposta i ha assegurat que "el retorn a la imatge del 9-N és molt fort". "A partir d'aquest nou procés participatiu es justifica una nova llista unitària", ha assegurat Domènech, i ha lamentat que en el procés "hi ha majories d'esquerres i sempre manen els convergents". "Creieu que aquesta aliança us portarà a la independència, però hi ha gent que no ho creu", ha retret a ERC, en relació als acords amb CDC.

Ho han dit en un debat organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya, en què Rovira i Domènech han compartit taula amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el diputat de la CUP Benet Salellas, que ha tornat a posar sobre la taula el RUI però s'ha mostrat predisposat a trobar la millor fórmula "que garanteixi el dret a l'autodeterminació": "Si no és un RUI i és una altra forma que garanteix l'exercici del dret a autodeterminació, és igual". Salellas ha destacat, però, que la proposta ha de ser necessàriament "unilateral".

De la seva banda, Iceta ha defensat que el seu partit "no creu en el projecte de sobirania d'una part" i ha criticat que es tornin a posar a sobre de la taula debats "que ja s'havien donat per superats", com la necessitat de tornar a convocar un referèndum. "No entenc per què s'ha de tornar a fer un referèndum si no és que algú reconegui que el 27-S no tenia caràcter plebiscitari o no va donar el resultat que s'esperava", ha manifestat.