Política 22/04/2018

Marta Vilalta: “Des del 21-D mai hi ha hagut possibilitat d’investir Puigdemont”

Portaveu d'ERC

Aleix Moldes / Maiol Roger
3 min
Marta Vilalta: “Des del 21-D mai hi hagut possibilitat d’investir Puigdemont”

Barcelona¿S’ha d’exhaurir el termini del 22 de maig per investir president?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’entrada, volem denunciar la ingerència de la justícia espanyola, que és la que ha impedit que tinguem govern, amb ingerències i vulneracions de drets. Dit això, des d’ERC creiem que s’ha de formar govern tan ràpid com sigui possible. No cal esperar. Com més aviat puguem formar govern, millor per al país.

¿S’hauria d’haver proposat un candidat sense causes judicials des del primer moment?

Tots els passos que hem anat fent les últimes setmanes han servit per fer caure la careta de la justícia espanyola i fer veure clarament l’abús de poder. El mateix Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides reconeixia que s’havien vulnerat els drets de Jordi Sànchez. Però ja no podem esperar més, i el que convé és que hi hagi aquest govern efectiu.

Puigdemont pot ser el candidat?

Puigdemont és el president legítim, però des de les eleccions del 21 de desembre fins ara mai hi ha hagut la possibilitat d’investir-lo de manera efectiva. Si haguéssim tingut la possibilitat d’escollir-lo president sense una votació simplement simbòlica, ja ho hauríem fet. Si el 30 de gener s’ajorna el ple és perquè se sap que no seria una investidura efectiva. I això ho sabíem tots, no només ERC.

JxCat segueix apostant per una investidura a distància. ¿ERC és partidària d’esperar a la reforma de la llei de la presidència?

Hem de seguir treballant en aquesta tramitació, però hi intervenen molts factors que no controlem: els terminis, les possibles noves ingerències de la justícia espanyola, els impediments que hi posin altres grups... Nosaltres insistim que cal fer govern ràpidament, i això s’ha de fer compatible amb les vies de treball per fer possible la investidura de Puigdemont més endavant.

¿No creu que pugui ser investit abans que s’acabi el termini?

El que diem és que no podem esperar més temps. Des d’ERC ja estem a punt. I ja ho podem fer possible. No podem menystenir els efectes del 155. La situació és molt greu i l’hem estat denunciant des del primer dia. Sí que ve d’un mes. És la nostra responsabilitat, la d’aquells que es van presentar a les eleccions dient que acabaríem amb el 155.

Per a aquesta majoria els falten dos vots. ¿Puigdemont i Comín han de renunciar a l’escó si no poden delegar?

Prioritzem i treballem l’escenari de la delegació de vot per poder fer valer la majoria independentista i republicana en un debat d’investidura. Seria la millor manera de garantir el dret dels diputats electes i preservar la majoria independentista. Però, si no, hem de garantir la majoria perquè la justícia espanyola no pugui adulterar el resultat del 21 de desembre.

Què significarien unes noves eleccions per al sobiranisme?

És un escenari no desitjable. Seria malbaratar una victòria aconseguida en un moment molt complex, en què ens vam presentar tenint-ho tot en contra. Crec que no hi ha ningú que pugui defensar anar a unes eleccions.

La legislatura passada les qüestions importants només es van discutir entre els grups sobiranistes. La tònica ha de canviar?

Ara estem en l’escenari de fer efectiva la majoria independentista per fer un govern. Un cop comenci a caminar la legislatura es poden explorar aliances i altres suports per desplegar polítiques necessàries per a la ciutadania. Però és molt difícil fer-ho amb algú que ha donat suport al 155. Seria una bona notícia que el PSC se’n desmarqués.

stats