Política 17/03/2015

L'exnúmero dos de Ros denuncia que l'alcalde va gastar 37.000 euros en àpats el 2014

L'Ajuntament de Lleida assegura que existeix un control "exhaustiu" de les despeses i que tots els dinars i sopars han estat "per feina"

Acn
2 min
Marta Camps, aquest dijous durant una roda de premsa / ACN

LleidaL'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va participar en àpats institucionals, aperitius i càterings que van suposar a la Paeria 63.075 euros l'any 2014. Són factures que s'inclouen en la partida 'altres despeses de funcionament' que la regidora Marta Camps va posar en coneixement de l'Oficina Antifrau. 37.294,93 euros corresponen a 72 dinars i sopars en tres restaurants de la ciutat. Camps assegura que en "pràcticament cap" factura s'especifica ni el número de convidats ni el motiu de l'àpat, un procediment que qualifica d'"opac". Des de la Paeria asseguren que hi ha un control "exhaustiu" de la despesa i que el motiu de tots els àpats ha estat "per feina" tot i que algunes factures no estiguin detallades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Camps revela que aquests més de 37.000 euros es van facturar "només en tres restaurants que tenen crèdit amb la Paeria". Van ser, assegura, 72 àpats i per tant, van suposar 517,98 euros cadascun de mitjana. Camps denuncia que molts d'aquests dinars i sopars es tramitaven comptablement sota el concepte genèric de 'Dinar relacions institucionals' i que en la majoria d'ells no s'especificava amb qui es dinava ni per què. Assegura que ella ja va demanar que s'especifiqués com a símptoma de "bones pràctiques" però que no es va fer. La primera tinent d'alcalde, Montse Mínguez, però, ha explicat a l'ACN que hi ha un control "exhaustiu i minuciós" d'aquesta despesa i que passa "per tots els controls i validacions dels òrgans pertinents". "Es tracta d'una despesa que correspon a un acte municipal i el control està garantit encara que no hi figuri exactament aquest detall", assegura. "No deixa de ser feina i no hi ha cap dinar particular del senyor Ros en aquestes factures", puntualitza.

A més d'aquests dinars en els tres restaurants de Lleida que tenen crèdit amb la Paeria, Camps ha explicat a l'ACN que l'alcalde "disposa de 30.000 euros més a l'any per pagar directament tiquets de dinars, sopars o cafès, entre d'altres, de la caixa fixa". Tot i això, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va assegurar als grups de l'oposició durant la reunió convocada la setmana passada que no havia fet ús dels diners de la caixa fixa. Mínguez, a més, ha desmentit a l'ACN que aquests 30.000 euros siguin "de l'alcalde ni per a l'alcalde" sinó que són diners, ha explicat, per pagar despeses que requereixen un tràmit d'urgència, com per exemple, "comprar aliments pel departament de Benestar o pagar la benzina d'un cotxe que ha d'anar a una obra pública", ha dit, i ha insistit que "l'alcalde no ha cobrat per aquest mecanisme mai".

A més dels 37.294,93 euros en 72 dinars i sopars institucionals, segons les factures facilitades per Camps a Antifrau, es van facturar 25.780,42 euros més en càterings i aperitius en 39 actes protocol·laris celebrats al palau de la Paeria. Per exemple, es van gastar més de 15.000 euros en servir gairebé 2.000 copes de cava en diversos actes protocol·laris o 1.520 euros en l'aperitiu servit amb motiu de la celebració del 750 aniversari del Privilegi de la Paeria, concedit pel rei Jaume I, i que es va commemorar el passat 16 d'octubre de 2014 al saló de plens. Per celebrar aquesta efemèride, a més, la Paeria es va gastar 10.915 euros més en la reproducció d'un facsímil del pergamí de la signatura del privilegi de la Paeria que va ser lliurat als assistent a l'

stats