Política 26/04/2014

Marta Rovira: "Les paperetes del 25-M han de portar un missatge pel 9-N i en tots els idiomes: Votarem!"

Els republicans demanen un vot massiu dels catalans a les eleccions europees i insisteixen en la necessitat de tenir "veu pròpia a Europa". Ernest Maragall es reivindica com a part d'un "socialisme arrelat en aquesta terra i compromès amb el procés d'autodeterminació"

Marc Toro
3 min

Barcelona"Les paperetes del 25-M han de portar un missatge respecte al 9-N i en tots els idiomes: Votarem!". Així s'ha expressat aquest dissabte la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la presentació de la candidatura dels republicans a les eleccions europees, a la plaça Virreina de Barcelona. Rovira ha instat els catalans a demostrar que Catalunya vol ser un nou estat a Europa, i a fer-ho a partir d'un vot massiu el 25-M. "Votar perquè surtin al màxim d'eurodiputats que defensin l'urna del 9 de novembre" i votar "una Europa que ens ha de deixar ser per construir una altra Europa", ha explicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha defensat també el cap de la llista europea dels republicans, Josep Maria Terricabras, que ha assegurat: "Anirem a Europa a parlar amb veu pròpia, com si ja hi fóssim com un estat més. Això ho podeu tenir absolutament garantit". Terricabras, que ha posat en valor la pluralitat i transversalitat de la seva candidatura, ha deixat clar, però, que els que han de tenir veu, tant el 25-M com el 9-N, "són els ciutadans, el poble". Per aquest motiu, ha estat especialment insistent en la importància de la participació dels ciutadans als comicis del maig.

Catalunya i Espanya, un "divorci pacífic"

En la segona part de la seva intervenció, Terricabras ha titllat irònicament de "divorci pacífic" el conflicte entre Catalunya i Espanya. Després d'assegurar que "el poble de Catalunya té dret a votar i no ens ho podrà impedir ningú", el filòsof ha explicat que "l'altra banda [l'Estat], la que no es vol divorciar perquè li anirà molt malament", fa coses "terribles". La primera, ha dit, fer veure que automàticament "nosaltres quedarem com a ectoplasmes volant pels espais siderals". "Estaria bé, seríem els únics del món", ha fet broma el candidat, que ha deixat clar que si el dia 10 de novembre guanya el sí a la independència no hi haurà "res" automàtic. Terricabras ha rebutjat les propostes de terceres vies i els arguments de la "por" del govern espanyol, i ha considerat que "l'únic que ens ha de preocupar és la nostra solidesa, força i capacitat de resistència".

Maragall: "Sóc socialista i sempre ho seré"

El número dos de la llista europea dels republicans i expresident de NEC, Ernest Maragall, ha afegit que un dels reptes importants dels propers mesos és que aquesta participació massiva que demana ERC "expressi els suport majoritari al bloc catalanista compromès amb el procés català", i que "tingui un accent marcadament progressista". Per Maragall, el semestre que va del 9 de maig al 9 de novembre ha de ser el "semestre català d'Europa", "la primavera catalana", ha dit. Amb tot, l'exconseller socialista ha deixat clar: "Sóc socialista i sempre ho seré. Però d'un socialisme catalanista, un socialisme arrelat en aquesta terra i compromès amb el procés d'autodeterminació de Catalunya. Socialisme que vol ser i vol fer Catalunya estat".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha estat l'últim a intervenir a la presentació, ha fet una crida a no desaprofitar les oportunitats que concedeixen les eleccions europees: "A curt termini ens hi juguem la nostra representació [...], a llarg termini ens hi juguem si som un estat". "Volem ser un estat per fer un món millor", ha clamat el líder d'ERC, que ha dedicat gran part del seu discurs a posar en valor la llista europea del seu partit, la qual –ha assegurat– és "l'única candidatura centrada en el nostre país". "És la candidatura més oberta i més transversal de totes", ha afirmat.

L'acte, que ha estat presentat per l'actor Joel Joan, ha comptat amb les intervencions de diversos noms de la llista republicana: Jordi Solé i Fernando (número 3), Eli Nebreda (4), Marie Kapretz (5), Andreu Criquet (6), Gabriel Fernández (7) –del moviment Socialisme, Catalunya i Llibertat, de Toni Comín–, Eloïsa Chamarro (10) i Laura Castel (12) –membre del Moviment Demòcrata Català, escindit d'Unió.

stats