PLE DEL PARLAMENT
Política 18/03/2015

Mas assegura a ERC que no hi ha hagut "ni un sol moment" en què el Govern no hagi treballat en el procés

Marta Rovira reclama que cal subratllar que el procés segueix endavant amb la data, els experts republicans assessorant l'executiu i el preacord en el full de ruta

F. Casas / R. Tugas
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, abans d'iniciar la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat davant ERC que el Govern no ha deixat de treballar a favor del procés. "Des del començament s'hi està treballant", ha asseverat, després que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, l'instés a "treballar, treballar i treballar, convèncer, convèncer i convèncer" a favor de la independència. La dirigent d'ERC ha asseverat que "el procés continua endavant, cal dir-ho clar, cal subratllar-ho", ja que "tenim una data, que és el 27-S, per votar sobre la independència, la col·laboració de tres experts d'ERC i un preacord ampli que voldríem més ampli per al full de ruta". Rovira defensa que aquesta és l'única manera de lluitar contra "els oligopolis, la casta i allò que impedeix posar fi a la desigualtat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva rèplica, Mas ha afirmat que "des del començament s'hi està treballant" i que no hi ha hagut "ni un sol moment que no hi hagi hagut un treball d'alta intensitat i eficàcia", ja que "el Govern no ha dubtat mai que això és el que cal, comptar amb vots i saber amb quina majoria es compta". "Tenim clar que l'objectiu és que el poble de Catalunya es pronunciï de forma normal i normalitzada", ha insistit, motiu pel qual ha subratllat que aquest horitzó es persegueix "fins al punt de convocar eleccions quan no toca per calendari". Així mateix, en una rèplica posterior al líder parlamentari de CiU, Jordi Turull ha denunciat que hi ha "una perfecta operació dissenyada per recentralitzar, oblidant-se de l'essència de la Constitució". Ho ha assegurat arran de la intenció del 'Butlletí Oficial de l'Estat' de restar competència al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya', però també perquè "no hi ha decisió a les Corts espanyoles i del govern espanyol que no vagi a desmuntar l'autonomia i l'autogovern".

La bona o mala salut del procés ha centrat també el cara a cara amb la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha instat el president català a centrar-se "en el vertader full de ruta", que passa per la recuperació econòmica i les baixades d'impostos. Mas ha rebutjat la "faramalla" dels comentaris i ha afirmat que, per determinar si el procés puja o baixa, el que cal fer és votar "i comptar els vots". En aquest sentit, ha fet referència "al que pot passar a Andalusia". "Veurem com ho fan vostès allà", li ha etzibat en relació amb les males expectatives que té el PP en aquell territori per a les eleccions de diumenge. Mas ha recordat que va demanar a la seva reunió amb Rajoy abordar 23 assumptes de tipus econòmic i d'infraestructures i que, de tots, només se n'ha abordat un, el del port de Barcelona.

Amb Albert Rivera, el xoc ha vingut pels casos de corrupció que esquitxen CDC i el Govern. El líder de Ciutadans ha lamentat que la Generalitat declini personar-se en casos com el del Palau, Innova, Pujol o Crespo, "que poden crear perjudici patrimonial a la Generalitat". Ha acusat el president de "defensar l'interès dels casos de corrupció de CDC i no dels catalans". Mas ha recordat que el Govern està personat en el cas Palau per si hi ha perjudici i també en el de l'hotel del Palau, i que l'Agència Tributària de Catalunya està pendent de fer actuacions per si hi ha algun tipus de perjudici. "En el cas dels Pujol, l'Agència Tributària ja ha actuat", ha indicat.

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, li ha preguntat per la lluita antijihadista, i ha assegurat que la millor vacuna contra l'extremisme religiós "és la tasca d'integració que sempre s'ha exercit"; seguidament s'ha ofert per col·laborar en aquest àmbit i l'ha instat a "enfortir l'eficàcia i cooperació dels diversos cossos de seguretat", atès que no hi ha hagut cap reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya des del 2009. "Per raons d'eficàcia", Mas ha declinat comentar en públic els detalls de la lluita antiterrorista catalana. Ha celebrat que "el respecte general és molt gran" entre religions i que "la col·laboració existeix entre cossos de seguretat", però, malgrat admetre que "en circumstàncies normals s'hauria hagut de convocar de forma normal" la Junta de Seguretat de Catalunya, ha apuntat que "quan s'ha contactat amb el ministeri hem arribat a la conclusió que no s'hauria obtingut cap resultat".

El líder parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha demanat a Mas que retiri l’informe mèdic de la preinscripció als centres educatius d'alta complexitat, ja que assegura que fomenten la segregació escolar i són "un estigma per a l’alumne".

La CUP no ha fet cap pregunta al president català, ja que els seus diputats han abandonat l'hemicicle com a protesta per la condemna del Tribunal Suprem a vuit persones que van protestar el 2011 al voltant del Parlament.

stats