NOU GOVERN
Política 15/12/2012

Marta Rovira revela que CiU i ERC havien pactat ja crear un consell nacional de la transició nacional

Les comissions negociadores emprenen de nou les reunions aquest cap de setmana per mirar de fixar el calendari cap a la consulta durant el 2014

Roger Tugas
2 min
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la roda de premsa posterior al Consell Nacional del partit / ACN

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha defensat aquest dissabte després del consell nacional dels republicans que se sent "optimista" davant un possible acord amb CiU després de 15 dies de negociacions que, segons afirma, ja havien permès diversos acords concrets i una entesa plena en el full de ruta a desplegar durant el 2013. Així, CiU i ERC haurien acordat que la nova legislatura comencés amb una resolució que formalitzés la voluntat d'exercir el dret a decidir, que el Govern intentés fer efectiva la llei de consultes populars per via referendària −després que el Tribunal Constitucional n'hagi aixecat la suspensió− i que el Parlament aprovés la nova llei de consultes per via no referendària. De la mateixa manera, les dues forces haurien pactat crear un consell nacional de la transició nacional −com havia proposat que se l'anomenés ERC− "que fomentaria que el lideratge cap a la consulta fos obert i plural, amb presència de totes les entitats que treballen per la consulta i les forces polítiques que defensen el dret a decidir" per, així, involucrar els partits i la societat civil més enllà de CiU i ERC. En l'àmbit econòmic i social, els avenços encara eren més significatius i, de fet, ja havien pactat la creació d'un grup de treball pressupostari permanent entre les dues forces per tractar-ne l'aplicació concreta i l'evolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira, però, ha insistit que "ERC vol l'acord quan sigui clar, no contingui dubtes i tingui una agenda clara en àmbit nacional i social". Així, ha assegurat que la data del 2014 no és un capritx, sinó la plasmació en un calendari de les passes prèvies a esgotar fins a convocar la consulta. És, per tant, una "data aproximada" i que, si sorgissin imprevistos, es podria ajornar fins a principis del 2015, segons Rovira. La dirigent republicana avisa, doncs, que aquest mateix cap de setmana les comissions negociadores emprendran de nou la feina.

stats