ELECCIONS ESPANYOLES
Política 13/12/2015

ERC denuncia que l'Estat dificulta l'exercici de la solidaritat a les entitats socials catalanes

Marta Rovira exigeix al govern central que compleixi les sentències que l'obliguen a traspassar el 0,7% per a finalitats socials de la declaració de la renda

Roger Tugas
3 min
ERC s'ha apropat a la xarxa de jocs infantils de la Platja del Bogatell per simbolitzar la xarxa solidària que representen les entitats socials catalanes / ACN

BarcelonaCatalunya és un país molt solidari, però l'acció del govern espanyol dificulta la tasca de les entitats socials en aquest camp. Això és el que ha volgut denunciar ERC aquest diumenge, durant el dia de 'La Marató', des de la platja del Bogatell, davant d'una estructura que volia que simbolitzés la xarxa de suport que ha teixit la societat civil. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha destacat que "la gent s'organitza en xarxa, perquè ningú se'n pugui desenganxar", i que "allà on no poden arribar els nostres recursos i les nostres competències hi ha arribat la societat civil, el tercer sector i l'economia social". Així, la dirigent d'ERC ha promès que aquestes accions no seran imprescindibles en una República Catalana, la qual tindrà "suficients recursos i competències perquè ningú se senti desemparat", tot i que llavors "la societat civil seguirà teixint xarxa, però des de l'absoluta llibertat, no a partir de l'asfíxia que se sent, amb el suport dels recursos públics". I és que, segons ha subratllat, "el tercer sector aporta uns valors intangibles que no pot oferir cap administració pública", basats en un "esperit republicà i ciutadà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, més enllà de 'La Marató', Rovira ha recordat que la majoria dels catalans marquen la creueta de la declaració de la renda per destinar el 0,7% a causes socials, cosa que afirma que haurien reportat a aquesta finalitat entre 52 i 54 milions el 2013 i 2014. Ha denunciat, però, que "un 45% d'aquests recursos no tornen mai" i no se sap on van. "Ho vam començar a denunciar el 2004 i ja hi ha 13 sentències que diuen a l'estat espanyol que han de tornar el 100% dels recursos per destinar-los a entitats socials", els quals "encara estan pendents de complir i toca tornar-ho a reivindicar". "Volem decidir a quines entitats i necessitats s'han de destinar aquests recursos", ha reclamat Rovira. Per contra, el govern espanyol vol forçar que les entitats catalanes es federin a escala estatal per poder rebre aquests recursos, segons un decret recent molt criticat per la societat civil catalana.

Així mateix, el cap de llista d'ERC el 20-D, Gabriel Rufián, ha destacat que "sense ser un estat, Catalunya ja és dels estats més solidaris del món", i és "líder al món en donacions en maratons televisives, amb 1,3 euros per habitant, superant França, i n'ha inspirat moltes d'altres". "La República Catalana també s'ha construït des de baix, per la gent, que vol tenir un estat a favor", ha defensat, i ha subratllat "l'arrelament dels valors de la cooperació, l'ajuda mútua i la solidaritat, ja que aquest sempre ha estat un país inclusiu". "Catalunya avui, com sempre, no fallarà", ha pronosticat, en relació a 'La Marató'.

Preguntat per les declaracions de Mariano Rajoy segons les quals "als col·legis catalans no es pot parlar espanyol", Rufián ha replicat en castellà que "fer un discurs en castellà d'aquest tipus [independentista] és un reflex de la seva derrota", i ha atribuït "unes barbaritats com aquesta" al "nacionalisme més reaccionari encarnat pel PP i C's". Pel que fa a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura, s'ha mostrat convençut que l'entesa arribarà, ja que "no s'entendria que se'ls demanés que tornessin a votar, són quasi dos milions de persones a favor de la República Catalana". "Sempre semblava difícil que passés, però al final sempre ho hem aconseguit", ha recordat en relació al 9-N o la llista conjunta del 27-S, i ha relativitzat les dificultats que han anat sorgint: "La notícia seria que forces tan diferents com CDC i la CUP s'entenguessin ràpid".

stats