CANVI DE CICLE

ERC es desmarca de Mas i descarta debatre sobre alternatives a la consulta

Marta Rovira defensa que la Generalitat té prou dades per obtenir un cens i rebutja que es parli ja de plans B

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha desmarcat aquest dimecres d'Artur Mas, que havia plantejat al Parlament la possibilitat de convocar una eleccions plebiscitàries si l'Estat vetés la consulta. "Tenim l'obligació de complir allò que ha decidit la ciutadania", ha defensat la dirigent republicana al programa 'Polièdric' de Catalunya Informació, que ha recordat que el 2012 els partits favorables al dret a decidir van obtenir una majoria folgada a les eleccions. "La consulta es farà, complirem el mandat democràtic", ha insistit Rovira, que s'ha preguntat "com impediran que la fem". Preguntada insistentment per la possibilitat posada sobre la taula per Mas de parlar d'unes possibles eleccions plebiscitàries si l'Estat vetés la convocatòria, la dirigent d'ERC rebutja posar alternatives a l'horitzó: "Per què ens ho hem de limitar nosaltres mateixos?".

A més, Rovira ha defensat que la confecció del cens no hauria de ser un impediment i ha descartat que la Generalitat necessiti la col·laboració dels ajuntaments per elaborar-ne un. Segons ha afirmat, el Govern té "l'expertesa" i disposa de les dades per obtenir-lo. "Anem cap a una consulta que no necessiti la col·laboració dels ajuntaments", ha subratllat. Segons ella, si fins ara la Generalitat no ha elaborat el cens electoral és perquè Catalunya no té una llei electoral pròpia –s'està tramitant al Parlament– i l'Estat li ha facilitat les dades. "El 9 de novembre votarem perquè tindrem un marc legal propi", ha afegit.

Igualment, Rovira ha recordat que els ajuntaments estan obligats a cedir les dades del padró a la Generalitat i que, de fet, ja ho fan de manera habitual. El Govern en tindria prou amb el tractament d'aquesta informació per construir un cens electoral propi de cara a la consulta del 9-N. "És absolutament possible", ha insistit. La llei electoral i la llei de consultes són, en aquest sentit, les dues grans legislacions pendents per poder convocar la consulta dins el marc legal català.

La possibilitat d'elaborar el cens a través del padró ja s'havia plantejat en altres ocasions. De fet, el PP ja es va posicionar en contra d'aquesta qüestió i va garantir que els seus alcaldes es negarien a la possibilitat que aquestes dades fossin utilitzades per a un referèndum que consideren il·legal. Altres partits, com C's i el PSC, també han mostrat els seus dubtes respecte a aquesta qüestió.

Més continguts de