Publicitat
Publicitat

Garitano demana una entrevista personal amb l'etarra malalt en vaga de fam

El diputat general ha demanat la "immediata posada en llibertat" d'Uribetxeberria perquè "la legislació així ho exigeix"

El diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, ha demanat "una entrevista personal" amb el pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, que va comunicar dijous passat que iniciava una vaga de fam a l'Hospital Donostia en què està ingressat per ser tractat d'un càncer terminal. Garitano ha fet aquest anunci, en declaracions als periodistes, després de reunir-se al Palau Foral de Sant Sebastià amb familiars d'Uribetxeberria, entre ells el seu germà Javier, i amb representants de les agrupacions de suport dels reclusos etarres Herrira i Etxerat.

El diputat general, flanquejat pels assistents a la reunió, entre ells la portaveu foral, Larraitz Ugarte, ha explicat que han rebut "informació de primera mà" sobre "quina és la situació personal, mèdica i legal" d'aquest reclús d'ETA, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara. Ha dit que des de la Diputació els han comunicat les gestions que s'han realitzat amb els governs basc i central, amb els quals han mantingut "diversos contactes" que Garitano ha refusat detallar.

El diputat general ha demanat la "immediata posada en llibertat" d'Uribetxeberria perquè "la legislació així ho exigeix" i dels "altres tretze presos polítics bascos que estan greument malalts". Després de la reunió amb Martín Garitano i Larraitz Ugarte, familiars d'Uribetxeberria, concretament el seu germà Javier i el seu nebot Julen Aranburu, i responsables d'Etxerat han mantingut una altra trobada similar amb l'Ararteko, Iñigo Lamarca, per informar de la situació en què es troba el reclús.

El portaveu de l'associació de familiars de presos d'ETA, Mattin Troitiño, en presència dels familiars d'Uribetxeberria, ha dit que no té informació de si el pres manté la vaga de fam que, en tot cas, és la seva decisió personal, encara que sí que ha aclarit que se sotmetrà a les proves mèdiques. Institucions Penitenciàries va lamentar ahir l'actitud del reclús, que des que ha estat traslladat a l'Hospital Donostia es nega que se li practiquin proves mèdiques, cosa que impedeix "conèixer el seu pronòstic vital" i fonamentar "qualsevol decisió" que pogués adoptar.

Una trentena de presos d'ETA han començat una vaga de fam en solidaritat amb Uribetxeberria, a la qual s'han sumat també cinc membres d'Herrira, entre els quals hi ha l'expres i regidor de l'Ajuntament d'Arrasate Rodolfo Costa.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT