CONFLICTE DE BANDERES
Política 13/04/2014

Bildu cedeix i situa la bandera espanyola a la diputació de Guipúscoa

Martín Garitano lamenta en un article haver-se vist obligat a complir amb la sentència del Tribunal Suprem i vincula la insígnia amb el franquisme

Efe
2 min

Sant SebastiàEl govern de Bildu a la diputació de Guipúscoa ja ha col·locat la bandera espanyola en un lloc visible de la façana del palau foral en compliment de la sentència del Tribunal Suprem que l'hi obligava i per al qual tenia un termini que expirava el 27 de abril. L'ensenya espanyola oneja entre la ikurriña i la bandera de la província en un dels extrems de la balconada central de l'edifici de la Diputació, situat a la plaça de Guipúscoa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta plaça, el govern de Martín Garitano instal·larà el dia 26 una ikurriña i celebrarà un acte en homenatge a l'ensenya basca, segons va anunciar el seu portaveu, Larraitz Ugarte, l'1 d'abril.

Ugarte va dir que la sentència del Suprem "va en contra" de la "majoria de la ciutadania basca", que considera aquesta sentència una "imposició" i que "la defensa" de la ikurriña és "més important que mai".

Aques diumenge, el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, vincula en un article la bandera espanyola amb el franquisme i assegura que aquesta ensenya és actualment "més desafecta a la immensa majoria dels bascos que mai". En aquest text, que publiquen diversos diaris, Garitano diu que el delegat del govern espanyol a Euskadi, Carlos Urquijo, que havia exigit al govern de Bildu la col·locació de la bandera, "vibrarà amb la profunda satisfacció de sentir que es repeteix la victòria del seu règim".

"Creurà potser que la guerra ha acabat a favor, amb la seva bandera onejant al nostre balcó. Però Urquijo, igual que Franco, s'equivoca. Un altre miop polític", destaca el diputat general en el seu article, titulat "Geurea, ikurriña" ("La nostra, la ikurriña"). "Mal que li pesi a Urquijo, el poble basc no s'identifica amb la bandera que avui clava nostre balcó. Ni s'identifica, ni la sent com a pròpia ni la vol. Pot passar alguna cosa pitjor amb un símbol?", afegeix.

També fa referència a l'expresident del govern espanyol recentment mort: "Ara exigeixen dol per Suárez, director de la reforma del franquisme, que va mantenir la mateixa bandera que va mantenir el 'militaruco' africanista amb l'única substitució de l'àguila de Sant Joan pel blasó de la corona dels Borbons. Tots dos, en definitiva, símbols de l'alçament del 36", assenyala.

stats