Política 15/06/2019

El PP governarà en coalició amb Cs i l’extrema dreta a Madrid

Villacís parla de pacte “de dos” i els populars accepten que Vox tindrà poder

Germán Aranda
3 min
El nou alcalde, Martínez-Almeida, pren el relleu de Manuela Carmena.

MADRIDEsbufegaven cansats. “Fins a les quatre de la matinada reunits!”, relataven amb visible cansament fonts del PP. Parlaven de la reunió que, després del pacte amb Ciutadans per a l’alcaldia de Madrid -que es va anunciar divendres a les deu de la nit-, van tenir els comitès negociadors del PP i Vox per assolir una alcaldia que obre de bat a bat les portes de la institució a l’extrema dreta. El partit taronja va evitar ser-hi i va delegar la conversa en un PP que feia de pont. Fins i tot en el seu discurs de possessió del càrrec d’ahir, la regidora de Ciutadans, Begoña Villacís, que serà tinent d’alcalde, encara parlava d’un “pacte de dues sigles”, obviant allò que tot Espanya sap però que el partit de Rivera continua negant: que s’ha aliat amb la ultradreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 30 vots que sumen el PP, Ciutadans i Vox van permetre rebre la vara d’alcalde a José Luis Martínez-Almeida, amb 30 vots, més que la seva antecessora, Manuela Carmena, que l’hi va entregar després de rebre’n 19, els del seu partit. Per assolir-ho, no hi ha hagut reunions a tres bandes, sinó dos pactes paral·lels que evitaven que entressin en contacte Ciutadans i Vox.

Va ser el partit ultradretà qui va informar del pacte, mentre que el PP el va confirmar només després del ple i Cs ho va obviar. Els partits no van entrar ahir en detalls públicament de quin cost en càrrecs o òrgans municipals tindran els vots de Vox, però es dona per fet que en tindran, tot i que sap les reticències de Ciutadans. Fonts populars parlaven de “regidories de districte” que evitin veure Ortega-Smith, de Vox, com a responsable d’alguna àrea clau a l’executiu. Els càrrecs que tingui Vox hauran de redefinir el repartiment que van fer Ciutadans i el PP, ja que en l’acord amb la ultradreta només es parlava de programa i no de poder. Es tractava del mateix acord signat amb Cs, amb la construcció d’un monument a les víctimes del terrorisme, el replantejament de les restriccions de trànsit de Madrid Central i una aposta per la baixada d’impostos, però amb algunes modificacions importants. L’acord amb Vox demanava suprimir subvencions a entitats amb càrrega ideològica i evitava parlar de violència de gènere per referir-se a violència intrafamiliar.

El nou alcalde va arrencar el seu primer discurs saludant primer de tot Pablo Casado i els membres del partit i, després, la seva família, incloent-hi el seu germà Rafael, número tres de Vox a Sòria. “Tu mai deixaràs de ser alcaldessa”, li va dir a Carmena com a missatge de comiat. La ja exalcaldessa li va donar l’enhorabona, però va enviar un missatge a Vox: “El moviment feminista mai ha sigut violent”. Va intentar conciliar dues visions d’Espanya “que l’estimen igual” i va destacar el seu llegat: “Els deixem un govern, i vostès ho saben, en una situació econòmica excel·lent. Els hem reduït l’enorme pes del deute a més del 52%”.

El candidat socialista Pepu Hernández va ser molt més dur amb el pacte de les dretes. “Madrid és molt més moderna i avançada que el govern que es constitueix avui”, va dir. Va reivindicar la “llibertat d’estimar com cadascú vulgui” i “la lluita contra la violència de gènere”, causes contra les quals Vox ha basat una gran part del seu discurs.

José Luis Martínez-Almeida

Un ex advocat de l’estat que dona aire a Casado

El gest poc institucional de saludar, a l’inici del seu discurs, Pablo Casado dona fe que José Luis Martínez-Almeida té molt a agrair al líder del PP. Va ser la seva aposta personal, força arriscada: amb els populars en caiguda lliure, l’havia de salvar a la capital un home sense projecció mediàtica abans de la campanya. Paradoxalment, com deia ahir Carmena, el PP governarà amb els seus pitjors resultats de la història a la capital, impulsat pel creixement de Ciutadans i la irrupció de Vox. Suficient, com a la comunitat i en altres territoris, per donar aire a Casado després de la patacada de les generals.

Amb una campanya de la dreta optimista i somrient que trepitja carrer molt semblant a la de Josep Bou, aquest ex advocat de l’estat nascut l’any 1975 a Madrid va aconseguir almenys obtenir més vots que Begoña Villacís, més coneguda pel seu pes a Cs. Per això, els populars han aconseguit frenar les aspiracions d’alcaldia de la líder taronja a Madrid.

stats