Política 12/03/2014

Mas alerta que per combatre la pobresa cal més autogovern

"Ara la taxa de pobresa és escandalosa, però en anys d'expansió era superescandalosa", ha denunciat el president. Alerta que el govern espanyol vol portar al TC el decret de pobresa energètica

Sara González / Auri Garcia
3 min
Artur Mas, en el ple sobre la pobresa / CRISTINA CALDERER

Barcelona"Estem carregats de responsabilitats però despullats d'instruments vitals per lluitar contra la pobresa i la desigualtat". Aquesta és la diagnosi que ha fet el president de la Generalitat, Artur Mas, sobre la situació per fer front a les dificultats econòmiques dels catalans. I és que, al seu parer, el debat sobre la pobresa "lliga perfectíssimament amb el procés polític" que viu el país i que busca convocar una consulta sobiranista per guanyar en autogovern i gestionar els seus propis recursos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a exemples de les limitacions que té el Govern per fer front a aquesta problemàtica social ha detallat que Catalunya no pot recaptar els seus impostos i que, per tant, "no controla" la seva tresoreria; no té capacitat per fixar el seu dèficit, sinó que el decideix el govern espanyol, i no pot legislar en temes bàsics. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern té constància que l'executiu de Mariano Rajoy vol portar al Tribunal Constitucional el decret de pobresa energètica.

Malgrat l'escenari advers que ha dibuixat el president, Mas ha defensat que el seu Govern està donant "màxima prioritat" a les polítiques socials i ha posat com a prova que el pes que s'hi destina en el global del pressupost puja, tot i que en termes absoluts es disposa de menys recursos. Ha recordat, en aquest sentit, que si el govern espanyol hagués estat "just", a Catalunya li haurien correspost 2.000 milions d'euros més dels que té. En aquest sentit, ha assegurat que la Generalitat té un 20% de recursos menys perquè així ho decideix Madrid, mentre que, paral·lelament, ha de pagar "el doble d'interessos financers que fa tres anys" per deutes acumulats, tot un dard al tripartit.

Una situació "tremenda", però "no nova"

"La situació és tremendament colpidora, pitjor que la que teníem, però no és nova". Aquesta és la radiografia que ha fet el president sobre la situació de la pobresa a Catalunya durant la seva intervenció en el ple monogràfic. Ha reconegut que tenir una taxa de risc de pobresa del 20% és una dada "escandalosa", però no s'ha estat de recordar que durant els anys de plena expansió econòmica aquesta dada era "superescandalosa", perquè era del 19%. "Durant anys de pressupostos públics es van gastar més diners en les pedres que no pas en les persones, tenint un grau de pobresa important", ha etzibat Mas sense mencionar directament el tripartit.

El president sí que s'ha referit, però, directament al "pla Zapatero" i els "milers de milions d'euros" invertits en el pla E que servien per fer obres menors als municipis. "No s'haurien d'haver reservat per atendre les prioritats socials quan la situació fos més greu?", ha preguntat. És per aquest motiu que ha demanat que aquest debat no sigui només sobre l'increment de la pobresa, sinó "sobre la base estructural" d'aquesta problemàtica i de com es gasten els pressupostos en l'època d'expansió.

Tot i tenir aquest escenari, el president ha subratllat que el seu Govern ha fet esforços per tenir més recursos per a les polítiques socials. Ha recordat la reducció de la despesa de Presidència i de publicitat, les aturades de les inversions en infraestructures, la venda de patrimoni públic, les reduccions salarials dels treballadors públics. Ha recordat, també, que l'executiu català ha hagut de fer front a les coses que l'estat espanyol ha "deixat de fer", com ara l'aplicació de la llei de dependència o la subvenció del transport públic.

Per tot això, el president ha demanat a l'oposició un debat "objectiu, rigorós i serè" i ha alertat que "l'excés de gesticulació partidista es podria arribar a girar en contra de tothom".

stats