POLÍTICA
Política 05/06/2012

Mas-Colell avisa Espanya: "Amb els catalans no s'hi podrà entendre sense el pacte fiscal"

El conseller d'Economia s'ha mostrat obert a pactar el nou model de finançament ara i que els recursos arribin a mesura que es reactivi l'economia

Roger Tugas
1 min
Mas-Colell, durant la conferència

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha participat aquest dimarts a la tarda a una conferència-col·loqui organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona, on si bé ha evitat concretar quin és el pla B del Govern si falla la negociació del pacte fiscal –"els plans B no s'expliquen"–, sí que ha avisat Espanya: "L'altra banda de la taula ha d'entendre que amb els catalans no s'hi podrà entendre si l'entesa no passa pel pacte fiscal". D'aquesta manera, el conseller ha assegurat que vol "evitar la frustració" i que, per tant, caldrà "procedir amb decisió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espero que els espanyols no se'n surtin menyspreant Catalunya", ha respost a una de les preguntes del públic, a la vegada que ha avisat que el país "és una realitat per sobre de la Constitució" i, per tant, té dret al pacte fiscal que reclama. En aquest sentit, ha fixat la Hisenda pròpia i la relació bilateral amb l'Estat com a condicions indispensables, tot i que ha reconegut que "el rendiment econòmic seria minso" si s'assolís el concert econòmic en l'actual situació. Així, s'ha obert a negociar ara les bases del nou model i que llavors "vagin arribant els recursos a mesura que es reactivi l'economia".

Successions, si s'hi veu forçat

Mas-Colell s'ha referit igualment a l'impost de successions en resposta a una altra qüestió que li han plantejat els assistents a la conferència. "M'agradaria dir que no [es tornarà a implantar]", ha afirmat, tot i que ha admès que poden veure-s'hi forçats per noves imposicions de dèficit, per l'evolució econòmica o per un canvi d'aliances al Parlament en què el nou soci de CiU ho situï com a condició bàsica.

stats