POLÍTICA
Política 26/04/2011

Mas-Colell recorda al PSOE que CiU va ser “crucial” per aprovar la reducció de la despesa pública

El conseller d'Economia fa pedagogia de les relacions entre Catalunya i Espanya a les pàgines del diari 'El País'. Reitera el “compromís ferm i incondicional” del Govern amb l'estabilitat financera i posa com a exemple la reducció del 10% al pressupost català

Redacció
2 min
Els impostos no es toquen

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha recordat, en un article d'opinió publicat al diari El País, que CiU va ser “crucial” quan el govern socialista va aprovar el reial decret de mesures d'ajustament de la despesa pública el maig del 2010 al Congrés. Per Mas-Colell, aquell gest és una mostra del “compromís ferm i incondicional del Govern i de la força política que hi dóna suport amb la causa de l'estabilitat financera”. Una altra mostra d'aquest compromís, segons el conseller, és la reducció del 10% en el pressupost català, una mesura que provocarà “sacrificis importants als ciutadans”. Mas-Colell també aposta per aconseguir l'equilibri fiscal “no més tard del 2013”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas-Colell fa pedagogia a les pàgines del diari madrileny sobre les relacions entre l'administració central i els diversos governs de les comunitats autònomes. Pel conseller, aquestes relacions han de basar-se en la “transparència”, la “comunicació” i la “confiança”, ja que mentre les comunitats han de posar sobre la taula “programes d'austeritat severs”, és l'administració central l'encarregada d'emprendre “reformes estructurals”. Per això, diu Mas-Colell, l'únic horitzó és la col·laboració, tot entenent que la relació no és la mateixa que entre la Unió Europea i els estats membres, ja que l'Estat espanyol té un “sistema fiscal integrat” que fa que des d'Europa “se'ns percebi, correctament, com un tot”.

El conseller també analitza la situació de la moneda europea i situa l'Estat espanyol en la “primera línia de la defensa econòmica de la zona euro”. “Europa ja ens ha posat condicions: austeritat i reformes estructurals”, recorda Mas-Colell. El conseller identifica dos riscos davant d'aquest procés, riscos que li serveixen per carregar contra dues forces contràries. Primer esmenta el fet d'“avantposar els interessos particulars als generals” en una “visió a molt curt termini” que identifica, sense esmentar-los, amb els sindicats, que “s'esforcen en preservar posicions adquirides”. El segon risc, segons Mas-Colell, és que manqui decisió política per fer la necessària reforma del mercat de treball.

stats