Política 15/03/2014

Mas-Colell critica l'agenda recentralitzadora "desbocada" del govern espanyol

El conseller d'Economia diu que la probabilitat que Catalunya quedi fora del marc europeu és "zero"

Acn
3 min
El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid.

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, considera que si es confirma que el govern espanyol vol reduir la capacitat normativa de les comunitats autònomes, "demostraria que l'agenda recentralitzadora i d'aplanament de les competències autonòmiques està desbocada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al programa 'Converses' de la cadena Cope Catalunya Mas-Colell s'ha referit a l'informe dels experts per a la reforma del sistema fiscal, que ha dit que es llegiria "atentament". El conseller també ha assegurat, en referència a les opinions que situen una Catalunya independent fora de la UE, que "la probabilitat de sortida de Catalunya del marc europeu és zero".

Mas-Colell ha afegit que el marge fiscal de les autonomies és limitat, perquè els impostos propis són una part petita dels pressupostos: "Estem parlant d'un marge molt petit i la tendència és disminuir-lo; nosaltres pretenem que d'impostos propis n'hi hagi molts més; de fet, aspiraríem a que tots fossin propis".

Mas-Colell també ha dit que per veure la laminació de l'Estat autonòmic n'hi ha prou amb llegir el BOE: "no hi ha setmana que no surti una llei que aprofita per arrabassar competències". És el cas de la llei d'administració local, que, per exemple, en una disposició addicional "carrega contra els consorcis, una característica del model d'Administració pública de Catalunya que es basa en la cooperació interadministrativa".

Negociació d'un nou model

Sobre la negociació del nou model de finançament, Mas-Colell ha deixat clar que des de Catalunya no es pretén liderar el procés, però això no vol dir que no segueixi el tema. El conseller ha posat com a exemple la reivindicació que ha fet Catalunya per a la correcció del desequilibri vertical existent entre l'Estat i les comunitats autònomes. "Hi ha hagut una política asimètrica respecte a l'Administració central, d'escanyament de les finances autonòmiques, que s'ha demostrat tant en els recursos que ens han arribat com en el ritme de consolidació fiscal imposat, més ràpid que el de l'Estat", ha assegurat.

Per al conseller aquesta política és insostenible, ja que les comunitats són responsables del gruix de la despesa social, i el nou model ha de suposar un equilibri: "que el nou model asseguri que quan es recuperin els ingressos una part important de l'augment vagi a reequilibrar les necessitats de despesa de les CA."

Preguntat sobre la possibilitat que una Catalunya independent quedi fora de la Unió Europea, el conseller ha assegurat que "la probabilitat de sortida de Catalunya del marc europeu és zero". "Ni nosaltres ni Espanya farà res que ens situï fora del marc europeu i això és el que ofereix seguretat jurídica a les decisions empresarials", ha afirmat.

En aquest sentit, el titular d'Economia també ha afegit que "és ofensiu suggerir que una Catalunya independent no seria viable econòmicament", però ha recordat que el pas previ és poder fer la consulta: "no he expressat cap opinió sobre si Catalunya ha de ser independent o no; la meva opinió és que els ciutadans de Catalunya tenen tot el dret a expressar-se sobre aquest tema i això no es pot evitar."

El responsable de les finances catalanes també s'ha referit a la possibilitat d'unes eleccions anticipades i ha dit que "no considera cap altra opció que un referèndum o una consulta el 9 de novembre". "Em sorprendrà que el regne d'Espanya no es comporti com el Regne Unit", ha assegurat.

Sobre el nou informe del ministre Margallo, Mas-Colell l'ha titllat "d'amenaça buida" i ha afegit que sembla que el titular d'Exteriors "està fent la campanya del referèndum per una resposta concreta, perquè potser pensa que la consulta és inevitable". "És sorprenent que se salti etapes i ja actuï com si la consulta fos d'aquí a dos mesos i hagués de donar arguments per guanyar-la", ha dit.

Sobre un hipotètic boicot als productes catalans, el conseller no creu que es doni cap situació seriosa de boicot, en una direcció o altra. "No recomanaria als catalans que boicotegessin res, ni a la inversa. Hi pot haver situacions puntuals, però res més", ha conclòs.

stats