POLÍTICA
Política 18/12/2013

Mas-Colell sobre la impugnació: "El propòsit és fer la guitza, però ja ho superarem"

El conseller recorda que la mesura fa perdre un mes però "no és el pitjor que ens ha passat"

Acn
2 min
El conseller, abans de la reunió del CPFF

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha valorat aquest dimecres a les portes del Consell de Política Fiscal i Financera la impugnació dels pressupostos davant el Consell de Garanties Estatutàries per part del PP. "El propòsit és fer la guitza, però ja ho superarem", ha assegurat el conseller, que ha recordat que la iniciativa del PP "no ajuda" a complir el programa d'estabilitat pressupostària tan volgut pel ministre Montoro. "Això és el que hi ha i mirarem de fer la gestió fiscal que correspongui amb un decret de pròrroga durant el mes de gener", ha dit. "No és el pitjor que ens ha passat", s'ha resignat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ha fet aquestes manifestacions abans de participar en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera de l'any, en què el govern espanyol i les comunitats autònomes abordaran el traspàs a les autonomies de les quantitats recaptades en concepte de l'impost del patrimoni, una mesura que beneficia especialment Catalunya. El ministre Montoro vol que la cessió dels ingressos de l'impost de patrimoni permeti que territoris com Catalunya afrontin amb més garanties com a mínim la primera meitat del 2014 i puguin complir l'objectiu de dèficit, fixat a l'1%. Gràcies a la mesura, el ministeri no detraurà les quantitats equivalents a la recaptació de l'impost del patrimoni de les transferències que les comunitats autònomes reben per part de l'Estat en concepte de finançament autonòmic.

Segons estava fixat fins ara, la liquidació amb l'Estat s'havia de fer dos anys després de la recaptació. Segons apunten fonts d'Hisenda, la cessió d'aquestes quantitats és especialment beneficiosa per a les arques de la Generalitat, que es podrà quedar amb els ingressos de l'impost i, a més, amb els incentius que el ministeri va activar perquè els territoris posessin en marxa aquesta taxa (Madrid no la va activar), malgrat ser impopular.

Disposat a fer gestos, però res de singularització

La cessió té aplicació ja a partir del 2014 i anys següents mentre no entri en vigor el nou sistema de finançament que el govern espanyol vol acordar amb les comunitats autònomes aquest 2014. El president Mariano Rajoy i el ministre Montoro han avançat aquest dimarts que no tenen intenció de fer un sistema específic per a Catalunya, malgrat que Montoro ha apuntat que està disposat a fer els gestos necessaris amb la Generalitat.

Tal com és habitual, el Consell també abordarà un informe sobre la reducció d'empreses públiques per part de les comunitats i la consecució dels objectius de dèficit. L'equip de Montoro posa especial atenció en territoris com Catalunya, que al setembre ja registrava un desviament de l'1,38% que posa de manifest les dificultats per assolir l'objectiu del conjunt del 2013, l'1,58% del PIB. També tenen dificultats Múrcia, el País Valencià i Andalusia.

Previsiblement, el Consell de Política Fiscal i Financera també constituirà el grup de treball per a la reforma del finançament de les comunitats autònomes. És el primer pas per debatre, negociar i finalment acordar un nou sistema en el repartiment dels ingressos. No està previst que el model es defineixi i aprovi fins a la segona meitat del 2014, un cop La Moncloa tingui enllestida la reforma fiscal que alterarà els conceptes de recaptació.

stats