Política 29/10/2014

Mas-Colell reafirma que el Govern "té decidit" presentar els pressupostos del 2015

El conseller d'Economia assegura que "la negociació política" és la via per aprovar els pressupostos

Laia Vicens
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una imatge d'arxiu / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que el Govern presentarà els pressupostos del 2015. "És millor presentar un pressupost que anar a una pròrroga. Això està decidit i la maquinària funciona a tota intensitat". Tot i això, Mas-Colell no ha concretat si s'aprovaran en solitari o amb el suport d'algun grup.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que sí que ha admès Mas-Colell és que "seran uns pressupostos difícils". I ha donat tres motius que ho justificarien. En primer lloc, ha assegurat que "l'objectiu de dèficit -ara al 0,7%- no té ni cap ni peus". "És un exercici d'asfíxia de les autonomies", ha lamentat Mas-Colell, que ha avançat que "ni aquest any ni l'any que ve" les comunitats autònomes satisfaran l'objectiu de dèficit.

En segon lloc, el conseller d'Economia ha situat els insuficients ingressos, que diu "que decideix el ministeri d'Hisenda", com a segon problema per afrontar els pressupostos. "Quan l'economia va malament, els ingressos van malament i cal fer esforços", ha dit.

Per tercer i últim lloc, Mas-Colell ha assegurat que el nivell de despesa és "inflexible" i que "ja s'ha arribat al límit". "No podem baixar més la despesa", ha reconegut.

Amb tot, doncs, ha emplaçat la "negociació política" per resoldre els comptes. "Vivim en el regne de l'aritmètica: o se'ns dóna més flexibilitat pel dèficit, o incrementem els ingressos o baixem la despesa", ha dit Mas-Colell, que ha afirmat que per decidir com quadrar els comptes "la via és la negociació política".

El PSC s'hi mostra disposat

Mas-Colell ha fet aquestes declaracions al Parlament, en resposta a una pregunta de la diputada del PSC, Alícia Romero. La diputada s'ha mostrat oberta a recolzar els comptes si plantegen una reforma fiscal més justa, amb l'augment de l'impost de successions i patrimoni, i nous impostos com el de les grans fortunes, la lluita contra el frau fiscal, la reforma de l'administració o la recuperació de la paga doble dels funcionaris, entre altres demandes. "En podem parlar però sempre que vostès facin la seva feina i presentin el projecte de llei dels pressupostos", ha emplaçat Romero.

stats